Pages

Ads 468x60px

Labels

Saturday, December 14, 2013

Al-Fatihah buat pak cik

hari khamis yang lepas, aku agak sibuk dgn tesis. sampai penin2 kpala. lain yg dsuruh btulkn, lain yg d btulkan, yg musyrif ak dh cek pun d btulkn balik..penin sgt..aku ambik tindakan makan byk2..nk hilangkn stres lah katakan..

lps bg my ank mkn ubt n tdo, ak pn dok tgok balik kuiz arab yg msh blum bjwb n tesis.. sush sgt nk tdo mlm ni. Xtau lah pasai apa. Ak golek2 atas tilam. pusing kiri knn xmau tdoq jgak.. ak kems krts2 yg bslerak. try tdo. dkt kul1 bru tdo. 

kul2.30pg ak jga. Adik Arfah call, bg tau pkcik mat (adik mak number 1, number 5 dlm fmly mak) dah mninggl dunia. Pelik ak mlm ni, xmnum nescafe, tp sush tdo. Seng plk bgun jwb call, slalunya kalau bru tdo ssuh nk bgun. Time nk kmpus ptg td, hujn pns..ada rsa xsdp hati..dik ti, spupu ak penh ckp, kalau hjn pns, tndanya ada org nak mati. Ak pujuk hati, smua ni basa ja. Dlm kls, ak mcm ada xda mood ja. Yana utus surt pn ak xkta apa. Ntah..emosi trganggu..tp xtau knpa. Pnggiln adk Arfh 2 mnjwb sgalanya..mgkin smua ni ptnda ada ahli kluarga ak yg akn pergi mghadap-Nya.
Reaksi ak mcm biasa. Antara 2, trlalu cpt or trlalu lmbt. kali ni reaksi ak lmbt. Lps ckp dgn adk arfh, ak amik wuduk, solat, dduk d sejadah,fikir apa yg prlu ak buat. my ank tgh skit, xblh tggl mcm 2 ja, nk balik dgn apa? Setelah d fkir2, dbincg2, ak balik kg dgn dik iti, tp ak kena p Petaling Jaya. Lama juga mncari org blh hntr p sna pg2 buta. Abg Jo xdpt balik coz kja, jd ak kena drive.

Adik Hadi, xdpt kpstian lg. Dia brtugas mlm ni. Lg pun tgh kursus d Melaka. Kwn yg hntr ak ke ptling jya xtau nk p dkt kem dia tgh kursus 2..sedih jgk ak pk adk hdi xdpt blik. Dlm pkul5.30 jgk bru smpai Ptling Jaya. 

Tggu subuh bru kami gerak..dh smpai Bangsar, Adik Hadi call, dia dpt cuti. maka kmi bpatah balik ke rumh dik ti. tggu adk Hadi smpai pkul10 d Hentian Duta. Abg Jo pn xjd p krja..maka ak naik trf jd pnumpang lah.

Sampai Ipoh, fmly call xdpt tggu kami, lps jumaat trus nk kebumi. Ya Allah, banjir lah sat time 2. Ak dok control jiwa. Adik Hadi call wa

Adik Hadi : wa, tggu lah kmi, kmi dh hbis pecut dh ni. Wa sbgai ank sulung tolong lah.

Adik Hadi dh xdpt truskn perbualan, dh sebak sgt dh..ak pn xtau nk kata apa, jd talian d matikn.

Dik ti yg kt dpn pn berusaha juga. Dik ti call Mak cik Ti, isteri pakcik. 

Dik ti: Mak cik, tggu lah kmi, dlm pkul3 kmi smpai. (dalam sendu sedan)

Adik Hadi bersuara. "Aku mmg terkilan kalau xdpt jumpa. Tiap2 kali ak balik, ak mesti p rumah pkcik, bila salam dgn pkcik, mesti dia peluk ak.( Weh! air mata lelaki dia murh sgt time ni. Pkcik dh mcm ayah kmi. Dia yg azn n iqamah kn kmi adik bradik time kmi lhir. Mmg rpt sgt, jd khlgn dia yg tiba2, mmg mgejutkn n terasa sgt..)

Ak bisik pd adk hadi, "insyaAllah kita sempt, tp kalau xsmpt sat g, Mesti ada hikmah yg Allah simpan dkt kita".

Abg Jo plk strt buka lmpu kcemasan, mmg guna line no.3 ja, kalau keta xbg laluan, mmg kena lampu tggi lah dr Abg Jo lah..mmg mcm drift dah..selaju yg mgkin. Time ni, otk xbsedia dgn apa pun, satu ja dlm kpala, smpai cpt. Sbb 2 mesj or call x berbalas.

Kami smpai, dlm pkul3 jgak..dgn jemnya. Ni the best performance yg kmi mmpu buat... Pk cik dh slmt dkbumikn. Mmg takdir Allah tu mgatasi tadbir manusia. Kami telh d tkdirkn xsmpat bjumpa dgn jenazah.

YA Allah, rasa xnk kluar dr keta. Ak ngn adik Hadi mngis smahunya dlu dlm keta sblm kluar. (bila pk balik mmg malu, dh smua org tgok). Mcm xblh terima hakikat ms 2. Miza urut blkg ak,surh kuat. Adk hadi kluar. ak ikut. xda tmpt lain ak n dik iti tuju. kmi cari  mak cik. bersalaman. Muka mak cik, nampak tabah dan kuat, ak pulak yg malu. tabah sgt, dr riak muka dia, ak agak sikit ja dia teriak(mngis).

Jatuh air mata makcik, bila adik hadi salam dgn dia. Mmg adik Hadi lg rpt dgn fmly pkcik. Kami makan, adik hadi suruh mkn dlu..dia xda slera..smua org tau, adk Hadi tgh frust yg teramat.

Time ak dok kt tangga :
Akmal Farish : awat maklong siti n maklong pizah teriak?
Ak : mna ada, abg silap tgok kot. Abg tgok sapa td..abg ni kes salah org ni..xkn mklong teriak (huh, malu,dh la dia tanya dpn org rmai)

Kami brkumpul d dpn..wa limah ckp dgn adik Hadi, wa cakp dh, tp kita buat krja dgn org, lg pun elok dh pkcik, slmt dh. kita kena redha lah.

Sblm pkcik pergi, mmg ada tanda,
1-dia bersalaman dgn smua org d pasar borong pagi khamis 2.
2- dia byr smua hutg dia sblm2 ni.

Perginya pkcik mmg terasa, dia yg selalu memeriahkn setiap mjlis fmly. Dgn soalan teka-tekinya. mmg akn dlm kngn.

Abg Zaki, sepupu ak yg sulung :
Elok dh pkcik xda,
xda mlm jumaat, kebumi hr jumaat, org solat jenazah lbh dr 3 saf n lbh dri 40 org. Mmg rezki dia. byk sgt org solat jenazah hr ni..kita kena redha.

Adik Aina,5thn, Adik Irfan 8 thn n Adik Afiq,13 thn..ank pkcik yg msih kcik. Aina mmg xfhm apa lg.. dia mmg pndiam. dia tdo je tima tahlil.


Hikmahnya pasti terselit :
1- Ak nk sgt jumpa Khalisha,ank dik ti, Allah berikan
2- Ak nk sgt balik kg, Allah bg
Nikmat apa lg yg dustakan? Ni lah juga yg ak ulg2 pd diri, time dlm keta, mmujuk dri utk bsabar. Allah tarik sesuatu, tp byk yg Allah berikan.

Tuesday, November 26, 2013

CINTA TU DIK..

بسم الله الحمن الرحيم

Cinta tu dik...
perasaan yang sangt perlu dijaga terutama 
jika bercinta sblm nikah.

Akk amik pndekatan blh bercinta sblm nikah
TAPI,
banyak yang perlu dijaga dik,
dan 
akk rasa mcm xmmpu menjaganya dik.
sbb 2 akk pilih utk bercinta lps nikah.
kalau adik nk bercinta sblm nikah, go on lah dik, 
TAPI,
akk tgok byk yang terbabas,
byk yg longar,
berjumpa,
makan bersama hanya berdua tanpa ditemani mahram adik,
Saudara Hilal Asyraf berjumpa tunangnya 2 kali dalam masa iktn pertungn tersbt brlgsg, dan prjumpaan itu turut disertai kedua2 belah keluarga. Akk bg contoh Hilal sbb dia mncintai isterinya sblm mereka nikah. Tapi sgt mnjaga pergaulan antara lelaki dan perempuan bukan mahram dik.

Adik belum nikah tau,
adik wajib bezakan tugas seorang isteri dgn bakal isteri
BEZAnya terlalau byk dik.
tak perlu nk tolg bsuh bju bgai,
bkn sbb dia njis,
tp dh mlbih nmanya 2 dik.

Dik,
LAMA tak semestinya BETUL,
Adik dh lama dgn dia mcm 2,
tp tolg bg dlil dkt akk apa yg adik buat 2 btul?

Lelaki n perempuan 
berjumpa
bercakap
sbb ada urusan
apa itu urusan dik?
akk petik kata2 Ustzh. Fatimah Syarha
Urusan 2 apabila adik mmpu jwb dpn Allah ianya adalah urusan
bukn sja2 mengadakn urusan.

Dik,
kita perlu jauhi fitnah,
jgn biarkn fitnah tersebar dik,
jika itu yg brlaku, bkn salah org yg mmbawa finah 100%,
coz adik xcuba elak, tapi adik mengalak kan lg.
mencegah lbh baik dr merawat kn dik?

Dik,
jgn keluarkn dalil utk bdebt dgn akk,
akk bkn nk bdebt utk apa yg adik rasa skrg,
tgur akk ats dsar tgjwb seorg kakak kpd adik,
jgn kluarkn dlil utk prthankn 
maksiat yang kita buat dik,

Dik,
syaitan 2 kreatif,
Akk petik kata2 Ustz Pahrol Muhamad Joi,
“Kekadang syaitan tidak menghasut manusia meninggalkan daerah putih menuju daerah hitam… Tetapi dia mengujudkan lebih banyak daerah ‘grey’ – warna keperang-perangan, yang hakikatnya bukan lagi kebenaran.
Inilah jerangkap kebatilan yang dianggap kebenaran. Topeng baik bagi melempiaskan kejahatan yang dulunya terpendam. Ya, syaitan terlalu kreatif. Ada-ada sahaja ‘was-wasan’ baru yang ditiupkan ke jiwa insan agar meminggirkan jalan Tuhan."

Dik,
Akk xpndai nk bg nasihat,
sbb ilmu akk sgt cetek dik..

Maafkn akk jika akk salah dik,
namun jauh d sudut hati akk, smua ni hanya utk kbaikkan adik,
cara akk mmg keras dan tegas.
di sbbkn itu akk mnghntr org tgh yang akk dan adik percayai.



Sunday, November 17, 2013

KISAHNYA SEMALAM..


Pg smlm agak malas nak bangun pagi, sebab semalam duduk menuggu pesakit asma selama lima jam, lebih kurang lah slps di tolak darab dan bahagi..cuma tak di kuasa dua kan..

Tapi bila ingatkan mjlis ijtimak Darusyifa, aku bangun jugak. Pendaftaran pukul 7.30 pagi hingga 8.30pagi..maka kena sampai awal. Walaupun tak jauh, tapi kena siap awal-awal lah kan. Sarapan sikit ja, sebab budjet nk sarapan di majlis nanti..Makanan darussyifa selalunya sedap, saya sangat suka..heheheh.

Dah cuba untuk awal, tapi kami terlewat jugak, Ina dapat moto lambat sikit. Punya lah tak tau jalan, kami p Bangi dulu. Lps tanya spsg suami isteri, baru tau kami dah jauh dari jalan yg bnr..huhuhuhu.

Maka bermula lah episod merempit di jalan yang banyak selekoh dan agak tajam. Ni kira jalan blkg utk ke KUIS. Bila dh lepas trafic light,xnmpk pulak ina ikut d blkg. Suruh juga Miza tngok, xda juga, Tiba-tiba mesj dr Suri masuk, " kami ecdent d selekoh"..ok cool Hafizah, kita p tgok dulu apa jadi, mcm mna keadaan depa, jgn gelabah.Aku pun u-turn lah.

Sampai d tempat kejadian, aku tengok suri dan ina tergolek d tepi jalan. Ada pak cik baik hati, jaga lalu lintas, sebab boleh tahan aliran jalan raya masa ni. Ada En.JPAM sorang, ada sorg abang juga. Abg ni yg tolg jga moto ina time kami ke Hsptal Kajang. Tima kasih bayk2 ya.

Suri xdapat begerak, bhgn tulg blkg dia sakit, ina more to luka2 d muka dan tgn. kepala diaorg trhantuk di jalan. maka memg ada gaya2 nk pgsan.. En.JPAM 2 suruh ckp2 dgn diaorg jgn sampai pejam mata.

Aku pangku Suri, Ina pulak sandar dekat Miza. Lama btl tggu ambulance..Allah, masa 2 rasa macam nk call ambulance USIM suruh amik diaorg, Suri macam dah tak mmpu sgt dh nk buka mata. Dalam masa mnggu 2, sempat pulak pkcik2 ni hisap rokok. Aduh sakitnya hati kita. Miza dah start batuk2. smlm dh 5jam d klinik. Tak brapa ok sgt 2..tp d gagahi jugak sbb nk p mjlis ijtimak.

Ambulance dtg, 2 buah pulak 2..time xda 2 xda sgt..bila dah ada, dua skali gus.. Miza nk ikut aku, tapi aku bagi ja dia naik ambulance skali, dh sesak sgt dh aku tgok dia.

Aku keseorgn naik moto p Hsptal Kajang. Yang penting, aku xtahu dekat mana hsptl 2..sampai traficlight,aku tanya sorg mamat, mmg xmalu dh la, dlm otk aku,aku nk cept sampai hsptl ja..
aku  : Assalaumalaikum, bolah tanya tak dekat mna Hsptl Kajg? (KL u..prkataan tak mnggntikn dak,huhuhuu)
mamat : dr tmpt excdent td ke?
aku :aah.
mamat  : xpa lah, meh ikut saya, saya bawa p Hsptl.
aku : Ok (dalam hati dok kalut baca ayat pengerak, cuak! takut dia bawa aku p jalan entah mna2)

Alhamdulillah, boleh d prcayai mamat ni. Boleh pulak dia bg number fon, suruh call dia time nak balik, dia nk tolg tnjuk jalan..wssalam lah, insyaAllah boleh cari jln blik sndiri..aku just risau xtau jalan p..sbb aku nk cepat sampai.

Part ni best, beg bdk2 ni dlm ambulnce. MA yg amik diaorg mintak ic diaorg..ak pun amik lah beg sorag2, galas depan, blkg,kiri silang. Ha amik kau! empat beg aku bawa dlm 1 masa. Aku buat xtau ja lah dgn org yg dok tgok smcm ja..huhu..selesai d kaunter, aku masuk dalam.
Alahai,3 3 atas katil. tggu turn utk x-ray smuanya. Suri n miza awal2 dah kena drip(tambah air).

Lps 2 aku kena tggu dkt luar. Aku maklumkn pada salah seorg perawat Darussyifa tntg apa yg blaku pada kami.  time dok tgh mmbaca, nurse panggil, Suriati Rudin, Suriati Rudin. Sabar lah wahai nurse, aku ni nak kena bawak byk brg. Alhamdulillah, ada guard yg prihatin, dia suruh tingglkn beg dkt kaunter dia. Jadi aku bawa 1 beg ja, aku kumpulkn smua brg2 bhrga dlm 1 beg.

Bawa Suri p xray., lps tolong suri, miza pulak. Ina ok ckit sbb ina xkena drip, jd seng ckit nk tukar bju xray.
perbualan suri dgn juru xray masa ak tolg miza tukar baju xray miza.
juru xray : kenapa rmai sgt student ukm ni?
suri : eh bukn, kmi usim.
juru xray : oh, naik van ke ni?
suri : xlah, naik moto.
juru xray : bapa buah moto?
suri : sebuah.
juru xray : ha? sbuah? naik bapa orang?
suri : naik dua orang.
juru xray : hbis ni sampai tiga orang ni?
suri : dua org je ecdent, yg sorg lg 2 asma.
juru xray : oh.
*xkn lah nak naik 3 org satu moto kn? adus cik juru xray.
Selesai dlm blik xray, kptsnnya terbaik, Ina n Suri dapat keluar.Tapi aku mmg kureng ckit dgn hsptl ni. Ramai org cakap dgn aku, hsptl ni kureng ckit..

Alahai, Si pmbantu ni, miza kena tahan wad pulak. Time ak d farmasi, tggu turn nk amik ubat Suri, Miza msj xnk masuk wad. Okep, kena cakap dgn dokter. Ak pun tebalkn muka, cakap dgn dokter, ak xnk miza d tahan. " keadaan dia teruk tau, kalau nk keluar juga, kena tndtgn risiko sndiri tau."kata dokter. Ak pun cakap boleh la.

Alhamdulillah kami slmt balik. Ina dan suri balik dgn kawan ina. Diaorg tolg hantar. Balik rumah Saiyidah dah siap masak. Alhamdulillah.

Kami mkn bersama, smbil mngenang kisah tadi. Boleh bergelak sakan lagi. Tapi pesakit mampu ketawa smmpu yg mgkin ja lah. Dgn ramainya kehdirn lelaki yg mnghulurkan number fon..
"saya ada kls, adik ambik number ni, kalau ada apa2 call lah ya." kami pun mengiayakan saja, n amik ja lah..mna tau nk guna kan.

Tadi, time tggu kawan ina ambil diaorg, kami duduk bermuhasabah dgn musibah yg mnimpa. Duduk memikirkan hikmahnya bersama.

1) Tunaikn tuntutn Allah, jaga aurat, Allah jaga kita. Antara faktor Ina dan Suri tak banyak luka sbb pakai tdung, stokin tgn dan kaki, sluar pnjg. Smua itu mnutupi mereka dari luka yg truk. Hanya pakaian yang koyak sedikit.

2)Allah maha mngetahui apa yg terbaik buat hambaNya. Suri tak byak luka brbanding Ina mungkin sbb Suri boleh solat. Agak sukar utk mnunaikn solat dgn luka2 d muka dan tgn. nk brtayamum pun, d c 2 lah anggota tayamumnya.

3)Masih ramai rakyat Malaysia yg xprihatin. Masa mula2 diaorg jtuh, xda sorg pun yang mmbntu. Cuma perlahankn kenderaan, tengok, dan jalan. Suri terpaksa bgun sndiri dr tgh jln, sbb ada kereta d blkg. Hanya itu yang dia mmpu buat tika itu.

4)Tapi ada juga yg prihatin. Masih sudi mmbntu. Terima ksh smuanya yg mmbntu.

5)Ikata ukhwah bersahabat. Memang nmpk sgt time ina n Miza saling mmbntu,
ina :xpa Miza, saya ok. boleh ni (dia xnk sandar dkt Miza sbb batuk Miza dh makin teruk)
Miza : xpa ina, Ina sandar je. Allah, mereka saling mmbantu smmpu boleh.

6) tapi rakyat Malaysia masih belum ada kesedaran yg rokok 2 haram dan sgt mmbhayakan org awam yg lain. Nasib lah miza tak sampai ke tahap kritikal.

7)Sediakn pyung sblm hujan. Rancg prjlnn anda. Disbbkn nk cpt lh faktor utama kejadian ini berlaku.

Apa pun manis sgt pglmn ni. Suri dah rasa mcm mna rasanya drip. dia sgt tkut bila tgok miza kena drip, last skali dia merasa jugak.

Pukul6, Ust.Bukhari ambil kami untuk ke Mjlis Ijtimak. Alhamdulillah, sempat ke mjlis zkir, sanad alfatihah buat kali kedua dan berbaiah dgn Tuan guru. Cuma Ina tak dapat hadir.

Otw balik, ust blnja nasi arab, Alhamdulillah. Kami mkn bersama2 d rumah. rasa nimatnya berukhwah walaupun semasa di timpa musibah. Suka duka bersama mmbuatkan kita rasa nikmatnya berukhwah.

P/S : Syahdu bila Tuan Guru cakap saya nk berkawan dgn anda smua bkn d cni saja, tapi sampai syurga. Ameen Ya Allah, Ameen Ya Rabbal'Alamin.

Wednesday, November 06, 2013

DUNIA PENULISAN

Aku memang suka menulis. dr dulu sampai sekarang..
Dr sekolah rendah lagi, time exam, kalau tak dapat jawab, or dah habis jawab, aku tak akan keluar awal.. aku akn menulis segala hal yang terlintas atau meluah rasa di atas kertas. kadang-kadang berkeping2 kertas aku guna hnya utk menulis. Menulis sambil melukis. Kadang2 menulis utk diberikan pada orang.

Time mngantuk dalam kelas pun sama. Aku suka conteng buku catatan dengan tulisan dan lukisan. Buku catatan aku sntiasa penuh, namun bukan apa yang di ajari, tapi penuh dgn apa yg difikiri..huhuhu..haisy aku, aku..tapi ni lah aku.aku yang dulu tu masih ada, walau dah banyak benda beubah.

Alhamdulilah, aku suka kos komunikasi. Bhs Arbnya? ntah lah.. satu sem ja lagi, teruskan lah Hafizah.Dalam kos komunikasi, aku perlu menulis artikel. Aku suka tugasan ni. Dari lubuk hati aku, aku mmg suka dunia penulisan. Ada juga cita2 utk jadi penulis, yang penting tak ada cita2 nak makan gaji.



Alhamdulillah, smua artikel yang di hantar berjaya disiarkan. Ini lah pengubat duka aku sem lps.

Artikel ni aku tak tahu pun keluar, sbb BH mmg xkeluar dgn isu ni..tggu lama jugak..lps 2 dah amik tahu..tapi satu hari ada orang tag, baru ku tahu akn artikel yg sudah d publish..
ISU KENAIKKAN TAMBANG BAS. dan artikel ni dapat maklum balas, saya suka,saya suka..maklum balas SPAD. Harapan aku, satu hari nnt, aku boleh menulis sesuatu yang mampu menyumbang kepada masyarakat khususunya umat islam.

 P/s :Alhamdulillah, sedikit demi sedikit Allah pulihkn semgt blajar aku. Hanya Allah yg tahu betapa aku down sem lps. Aku biarkan semuanya berlalu. Pent, mungkin juga aku lelah dgn apa yg trjadi. Dan mmg sgt mngglkn kesn pada reslt exam semester6.
apa pun, we get what we give.

Monday, October 28, 2013

Tasmik

Alhamdulillah, dah hampir setahun kami( aku, Miza, Suri dan Ina) belajar di Darussyifa Bangi. Menjadi anak murid Tuan Guru Dr. Harun Din merupakan perkara yang cukup indah.

Setiap malam isnin, menunaikan solat fardhu magrib dan isyak berimamkan beliau, Allahuakbar! Semoga ulama' ini sentiasa sihat.

Smlm kami berjaya selesaikn tasmik yang ketiga. Alhamdulillah. Ruqyah ketiga ni xsusah sangat berbanding yang kedua. Ruqyah ketiga more to rawatan sihir.

Hafalan Ruqyah Asas Pertama

(1) Penawar Seribu Guna (Surah Al-Fatihah)
(2) Ayat Keagungan (Ayat Kursi)
(3) Ayat Pemecah Dan Kesuburan
(4) Ayat Perangsang Selera
(5) Ayat Pemecah Kebuntuan
(6) Doa Penghilang Kesakitan
(7) Ruqyah Jibril
(8) Doa Penyakit-Penyakit Mata
(9) Doa ’Ilaj Ilahi
(10) Doa Penerang Hati

Hafalan Ruqyah Asas Kedua

(1) Ayat Pemecah
(2) Ayat Pelembut Hati
(3) Ayat Pendamaian
(4) Ayat Mendapat Zuriat
(5) Ayat & Doa Selusuh
(6) Tujuh Syifa’
(7) Ayat Mencari Dan Mengembalikan Orang Yang Hilang
(8) Doa Mengembalikan Yang Hilang
(9) Doa Mengatasi Sukar Tidur
(10) Doa Mengatasi Penyakit Rumit
(11) Doa Bertemu Jodoh
(12) Doa Penyejuk
(13) Doa Mengatasi Kerungsingan

Hafalan Ruqyah Asas Ketiga

(1) Al-Muawwizat
(2) Ayat Pembatal Sihir
(3) Ayat Penunduk Sihir
(4) Ayat Pendinding Daripada Sihir
(5) Ayat Pendinding Daripada Syaitan
(6) Ayat Perlindungan Daripada Syaitan
(7) Ruqyah Nabawiyah
(8) Doa Menghindar Syaitan
(9) Doa Menghindar Hasutan Syaitan
(10) Doa Menghindar Gangguan Syaitan


Sekarang dah boleh praktikel di mana-mana cwgn darussyifa. Alhamdulillah.

InsyaAllah, januari 2014 akan diijazahkan under darussyifa..2014, convo dua kali. Convo kedua, insyaAllah under usim. InsyaAllah, jika dipanjangkan umur.

P/S : TAHNIAH! utuk Miza. marakah 99% kot. Hebat sbb berjaya harungi semua ni, berjaya melawan penyakit, semoga terus bersemangat! caiyok!

Sunday, October 27, 2013

Gemilang Muslim House



Aku dgn Miza kena masuk kerja di Senawang Sabtu Ahd ni, sbb Kak Gee n geng2 yg lain p ekspo buku Islam di Kuantan, Pahang..berkali ganda besar dari Gemilang Anakku, Tesco.
Kami p kerja dgn kreta kak gee. Duit minyak n touch n go disediakan sepenuhnya oleh kak gee. kami just p kerja saja. bangun pagi hantar Suri di Tesco, terus ke Senawang.

Dekat sini orang tak ramai macam Tesco. Kureng sikit. Bhagia btl kt cni..brjalan je kiranya. tp ltih jgak lh 4 hri ulang alik.

Hr isnin, aku kena hantr K.ita jga cni. Tapi lama plk Mdam Yati bagi penerngn..adus! Wlaupun aku suka cara madam..kalau lah dia supervisor aku..tp apa kn daya, aku fkulti lain...lewt lh ckit ak hantr k.ita .heheheh. Nasib lah Kip Mart tak macam Tesco, buka lambat ja kena saman!

Thursday, October 17, 2013

Aidiladha di Perlis.

Alhamdulillah...raya korban sudah. Keseluruhannya, xda lah meriah mcm Kelantan. aku ada simpn azam nak tgok gaya raya korban di kelantan satu hari nnt. Insya Allah.

Hari ni tema baju aku, adik Arfah n Miza , warna biru. Baju kami bertiga satu set ok. Sama,berbedanya hanya pada saiznya buk. Kok indon pulak keluarnya..ya begitulah, semakin ramai org sana ke sini. Kdang2 rasa konfius aku d ngara mna...

Kisah seterusnya...

Pukul 2pg..ada orang ketuk pintu. Aduh! aku cuak. kejut adik Muhammad suruh buka pintu, Wassalamu'alaikum lah..mana nak bgunnya dia. Aku jugak lah. Viva putih, adik Hadi n Nadia balik rupanya. Sebab hantar isteri bos pegawai dia, maka dia dapat cuti raya 8 hari..memang power lh bdk ni..asyik dapat cuti ja time raya...apa pun Alahamdulillah, sebb mak akan sedih kalau adik hadi xdak. Diaorang raya di perlis sbb rya puasa dh rya d Pendang. Hoorie...saya suka,saya suka,saya suka.

Adik arfah masak mihun sup siam utuk para tetamu. Laziz jiddan! aku n miza mkn xtau brpa kali. pg mkn, ptg mkn, mlm mkn lg. Gila lah, mcm nk cup dia jadi chef kt kdai mkn aku pulak...aik?ada kdai mkn kh aku?

Kami p rumah yg terdekat ja. Makan lagi. Nah amik kau, makan laksa, makan mihun goreng. Hari raya memang tak ingat makan nasik lah...

Ptg ckit baru p beraya rumah wa. sempat pulak makan kenduri korban d rumah anak saudara wa, kak lela. Memandangkan perut dah kenyg, makan nasi impit ja yg lbh.heheheh

Rindu Khalisha, tapi dia balik 30.10.13..time ni mak long dah balik Nilai lah Khalish! kirim salam ja lah,,xdapat nak peluk cium bdk kcik ni..dh pandai duduk dah.

pagi raya kedua dah balik Nilai. Jemnya..nasib aku xbawa roti..kalau dak kenyg mkn roti berjam..mcm2 prisa ada. Nasib mak sempat bekalkan kami nasi+daging goreng yg lazat+sambal adik arfah yg terbaik sedap dan yg terHot! kaw punya.. xda lah kami kebulur dalam bas..hehehe.

Monday, October 14, 2013

Kisah sebelum Aidiladha

Alhamdulillah selamat sampai di Perlis dengan Miza.. Asyik2 miza ikut aku balik kampung. Eh! suka hati k. Full stop! Jawapan sombong gila, tapi bila diterang pnjang2 , kalau tak faham jugak, jadi sakit hati. baik xpayah.

Cool down! sabar itu indah. xmau marah..marah tu dari syaitan. Maafkan mereka, tekan ego n segala sifat mazmumah serendah2nya..utk merasa diri ini hamba Allah.


Hari pertama sampai kami terus ke Padang Besar. Tunggu adik Muhammad balik sekolah. terus p shopping di Padang Besar. Berhanti bergambar di ampang Perlis dulu. buatan manusia sbsr ni? perghhh..


Adik Arfah belanja pulut ayam! perghhhh..lama xmakan, aku memang suka sangat, kalau ayah kawan aku p pdg bsr mesti pesan, ni kisah dulu2 lah...heheheh. Yummmi!


Benda yang paling penting aku nak beli, KELAMBU. Sebab? aku xsuka jaga tengah malam sebab habis kena gigit dgn nyamuk. Tapi masalah juga, bdk2 umah aku xda pulak kena gigit nyamuk selain aku..darah terlebih manis kot, Ina cakap lah,,,hehehe. Ku bahagia bila dapat kelambu biru satu. Tidur lena dgn kelambu.

Balik dr Pdg Bsr, kami singgah di Gua Kelam. Aku, Miza, Adik Muhammad, n Adik Wani masuk berjalan merentas gua. Mak n Adik Arfah tggu luar. lutut ma aku xbrpa kuat lg, jatuh tgga hr tu. Nasib xteruk. Laps tu tggu adik Muhammad n Wani mandi sat, baru balik p umah wa. Ni umah wajib aku pi. Tak boleh duduk kalau tak p bila balik kg.


Tak hbis lg berjalan. Balik p Kuala Kedah pulak. p ziarah makcik n abang2 n adik aku kt sana. Mak aku n makcik bersembang sakan sgguh depa. Madu yang patut dicontohi..hehehhe

Balik rumah tersepuk dpn Tv.

Hr2 berikutnya hujan. Maka tidak berjalan lah kami. Alhamdulillah dapat belut. tapi aku sempat bg miza makan lendir belut+ roti sekeping ja..lupa pulak nk bawa balik Nilai, dah la susah nk dapat. Mungkin ada hikmah aku terlupa kan?


Sehri seblm raya, aku macam biasa, dtugaskan balut ketupat. Patang ckit, hujan dh berhenti, aku p kangar, beli tudung raya dgn Miza. Tapi mknn yg aku nak xdapat..orang dh tutup kdai,esok raya ma.. nIat d hati, balik Perlis kali ni aku nak makan puas2, dok Nilai kerja teringat nak makan macam2..tapi xda rejeki lagi nmpknya..

 tapi sempat lah jalan dekat titi gantung sat.




Adik Hadi mugkin xdapat cuti, dia dah balik smggu sblm aku balik sbb sakit tangan. Hurmmm..mcm xbest  ja raya xcukup adik beradik ni.

Friday, August 16, 2013

Adilfitri di Sarawak

Alhamdulillah, Maghrib 1 syawal aku selamat mendarat di lapangan terbang kuching. Kami bertolak dari LCCT Asar 29 Ramadhan. Pengalaman pertama aku naik kapal terbang, pilotnya seorang perempuan, kptn. Ain. Terbaik punya landing..slow n steady ja..

org asma yg bru kluar wad icu, kena pakai mask time keluar..huhu

Penerbangan pergi balik Sarawak free. Itu kisahnya aku dpat sampai Sarawak. Di taja oleh  mak miza. Untunglah! memang sangat beruntung. Kiranya kami sampai ni dh mlm raya lah. Sepupu Miza datang ambil kami bertiga, balik singgah di rumah nenek n atok miza dulu. Cara orang bugis sambut raya memang meriah. Ada kenduri di rumah nenek dia td.

Mlm ni 1st time aku makan burasak. Aku suka. Bukan semua orang juga dapat buat, hanya orang2 yg sabar shja. dekat sini semua orang dok tengok miza, makcik2 dia, coz baru keluar icu kn?hahaha, orang sakit yang di nanti.

lepas mkn baru balik rumah Miza. Dekat rumah Miza part yang paling best. Aku rasa macam duduk London. Sejuknya yang amat. Aku selimut 2 lapis, pakai stokin lg. Hebat lah aku. Mak miza tido xberselimut pun, rleks ja. xsejuk pun.
Pagi raya

Paling ketara waktu solat. Awalnya subuh! aku dh siap pakai baju raya, mak aku baru nk solat subuh d perlis. Suka,suka,suka..
solat sunat aidilfitri macam biasa.. lpas solat yg luar biasa. Ada acara makan ramai2. Setiap family akan bawa buarsak beserta lauk. Kita akan mkn mknn yg d dpn kita, kalau mknn dpn kita 2 yg kita punya, kita tukar lah. Best kan? mengeratkan silaturahim.
Mknn dihidang sepnjg yg blh.

Ni lauk yg dok dpn kmi..Yummi!

Ni lah burasak..yg 4segi..dia adalah sejenis nasi yg lain ckit cra pentediaannya,
 lbh kurg nsi impit

pnjg kn..in progress lg ni.

Balik masjid, kami ke rumah nenek miza. Lawak lah dapat duit raya.  Comel ank saudara Miza ni pakai baju kurung. Atirah. Tp sik mauk dgn org. susak gilak nanga sidak senyum..heheheh..ak nk spking srwk, tp hancus!ak suka dgr diaorg ckp..sarawak ok lg, bhs bugis mmg xfaham, wassalam lah..

Aku kan gila mknn sprti kek, pizza, n segala mcm yg ala2 barat tapi yg utama kek n coklat lah. aku tak hentam benda lain, aku hentam kek saja. lg2 kek sarawak yang mahal gila dekat semenanjung. Habis lah kau kek sarawak! tambh2 bila org dok sembg dlm bhs bugis, lg lh cpt tgn aku kutip kek.





Balik rumah Miza sat, petang pi beraya lagi.

kita masuk hari ke3 raya. Hari ni 15buah rumah aku d bawa beraya. awal2 tu pulun habis au makan kek sarawak, tanbah2 kek chess. licin aku mkn. macam malu pulak bila d fikir2. Walaupun dkt umah miza kalau buka bekas kuih raya, aku mesti mkn kek, still xmemuaskan. xcukup lg. P rumah saudara miza aku bedal sunggh2 kek. Gila kek betul aku rasa msa 2..syurga kek. saya suka, saya suka.

sampai rumah ke15, baru aku tau langit tu tggi..minum air pun share dgn miza..kahkahkah. 

Dekat rumah miza pulak, mak dia kerja masak ja. masak laksa sarawak, ikan sumbat, rontok, memang terbaik, sedap! aku ni kan jenis memilih sikit mkn, nasib lah aku makan semua yang mak miza masak. Yang pasti sebab sedap lah.

Lps 2 boleh pulak p jalan2 di kuching.. xda lain, sbb aku nk tgkp gmbr dgn kucing besaq, nk beli kek n terubuk masin. terubuk masin ni mak n dik iti aku nak. Kami naik boat p seberang belah sana..hehehheh.Aku xtau pun sarawak ni femes dgn terubuk masin. Rupanya kucing besaq tu d tgh2 jalan raya, dkt trfic light plk 2..malu weh..nasib lah ada mat n minah saleh dok tgkp gmbr jugak, maka aku pun tumpang sekaki jgk lah.heheheheh
dia nk sgt kucing bsaq..ada apa tah..

Amir ,anak saudara Miza yang sulung dah pent berjalan, sian dia



kami naik ni utk p dkt kucing besar..heheheh

yg ni nanti2 lah pulak ya ..

Kami p jalan2 dgn .mak saudara miza, f. ina, sepupu miza, elong, anak saudara miza, Amir. lps beli kek n terubuk masin, kami makan sat. lpas tu terus balik umah. Letih! tido.

Berikutnya, aku n miza mengikuti pekej percutian 2hari 1 malam di rumah nenek miza. malam ni aku cuba makann baru, apatah nama dia, takut jugak nk mkn, tapi lps mkn sdp pulak. rsa mcm mentarang dekt perlis. heheheh..

Mau balik sudah, sat ja smggu.
ayah miza azankn aku n miza sebelum bertolak. Pak cik miza hantar kami ke airport. bergambar lah seketika, xatau bila pulak dapat sampai sini kan.



Gmbr ni khas utk adik Muhammad..dia suka kpl trbg..

P/S : kami terbg balik bersama Ramona Zam Zam..huhuu..wlaupn dia cuba tutp muka, aku still cam tau..coz aku gila tv..cinta jannah.

Thursday, August 08, 2013

Kisah sebelum Aidilfitri

Ak balik dari perlis. Rehat kejap. menyusun jadual utk hr ni. Walau hakikatnya aku blurrrrr! Mak miza msj nak datang. Miza btl2 xchat ni, mak dia pun sggup terbang dr sarawak. Ak p Hsptal Serdg dlu. Ak mmg lemh. Ak sedih tgok dia mcm 2. Ya Allah..semoga dia dikurniakan ganjaran pahala dgn sabarnya dia dgn pykit yg kau berikan ini.

Ak amik mak miza n sepupu miza d LCCT. Aku penh tgok gmbr mak miza, jd ak mcm dh kenl lh mak miza. Kami terus ke Hspital Serdg.

Dokter tak lepaskan miza balik walaupun akan terlepas flight. Aku xkisah, lagi pun tket promosi..heheh budjet anak orang kaya kan? xda lah, kesihatan miza lg penting masa ni. Miza dah ok ckit lpas dua hr d ICU, mgkin mak dia d sisi yang memepercepatkan kesembuhan dia. cewah ayat!

1st time mak miza tgok dia dlm keadaan penuh wayar berselirat sampai ke kaki, memang sayu. Masa tu pulak, intubate miza xbuka lagi, dia tak boleh cakap, nasib aku bawa kertas n pen, jadi miza bckp melalui tulisan ja. mula2 miza tulis bhsa bugis, mak n sepupu dia tak dapat baca, jadi aku suruh tlis dlm BM, ak dh pro lah juga baca tulisan miza dlm keadaan mcm ni.


Boleh dia igt sal balik n tiket flight time2 mcm ni. 
mak dia cakap, asal sihat, ada tiket kita balik sarawak dgn k.fizah skali. Aku serba salah time ni. tiket on the sport ni mahal, stakat yg aku tau lah. walla wei!


Aku jadi pemandu mak n sepupu miza kejap, lepas tu mak miza dok hostel yg mmg khas utk keluarga psakit yg tggl jauh. Maka aku keseorangan lah d rumah. Perancangan Allah 2 terbaik! boleh pulak aku sakit gigi  time bulan puasa ni. No choice, dh banyak biji ubt tahan sakit aku makn, dh berminggu..sampai tak p kerja lah aku, maka terpaksa p cabut. Patah tumbuh, hilang tak berganti lah yang ni..kesimpulannya, aku just memerapkan diri dalam bilik.

Alhamdulillah, aku cuti kerja 2 mggu time ni..hehehe. Nak sangat cuti...mmg Allah bg sungguh lah..walaupun rancangan pengisian cuti tu terpaksa bertukar.

Bos aku, kak gee ajak aku melawat Miza. Aku bahagaia tak terkira. 2 hari dah tak p melawat dia. Memang aku sengaja pun tak pi. 1st, malas nk naik moto sorg2, coz kereta banyak, lagi2 lori yang lebih besar dari gajah, serrrem! 2nd, aku nk dia hbiskn masa dgn mak dia yang dia sgt rindu. aku tak nak dia serba salah tak layan aku. lg pun masa melawat dlm icu 2jm saja, tak macam wad biasa. Yang penting ada orang melawat dia, xda lah dia terasa sedih dan sayu tak bertempat..huhuhu.

Ok, mmg ramai yg melwat dia hr ni..mak cik n pacik dia pun ada. Miza dah dapat masuk wad biasa setelah 8 hari d ICU. Diaorang melawat Miza sebelum depa balik beraya di Sarawak. Sepupu miza anak Kak Ani, abang dan adik. Abang puasa tak tinggal lagi. Dah bagus dah. Tambah bagus lagi, dia boleh bg adik dia makn tanpa tergugat iman. Kalau budak2 lain mau dah buka puasa. Dia minta duit dekat mak dia, semata2 untuk beli air dekat adik dia. Yang jelas lagi ketara, badan adik dia lebih 'sedap' lah dari dia..heheh.


Kak Gee boleh pulak perasan mak miza dan sepupu miza cakap bahasa bugis. Maka bermula lah pulak episod jejak kasih. Famly Miza bersaudara dgn fmly Abang Zali, Suami Kak Gee. Terasa kecilnya dunia. Dan baru ku tahu juga, Abang Zali keturunan Bugis. Aku ni harap nama kampung ja lah. Pat yang paling best, Miza boleh cakap bugis fasih dari Abang Zali.


Otw nak balik, miza cakap dokter bagi balik. Kak Gee suruh guna kereta dia saja. Baik punya bos,mana nak cari. rasa disayangi di situ. parah santan pun perah santan lah! lagi best. kak gee suruh bua puasa di rumah dia. Bos terbaik sekat yg aku pernah kerja lah.

1st time aku tengok wafi, anak bongsu kak gee, masa majlis buka puasa bersama anak-anak yatim dekat rumah kak gee. Comelnya yang amat. Kita senyum sikit, senyuman dia dh melebor, tapi xda lah sampai telinga, mulut dia tak besar pun, kecik comel ja.

Ada lemang time buka puasa.
abang zali," kita raya dulu, awal dr orang lain"..huhuhu sedap nasi lemak kak gee. Yummi!


balik umah lepas solat mgrib. Kak Gee hantar. Dah lah bagi gaji,  bagi kuih raya lagi. tak tau lah, memang aku puji lah kak Gee ni. bahasanya lembut, murah dengan senyuman. magkin sbb tu wafi pun murah dgn senyuman. Geram betul dgn bdk wafi ni kalau di ingat2..hehehe.


Esoknya, kami bershopping di Nilai 3. Best o0o0o0o0!
rancangan beli baju raya sama dgn miza batal. tak cukup budjet. Ya lah, dah balik perlis maaa..Shopping sakan. Ak tukang tengok n kasi potong itu harga selagi mampu...heheheeh.

Sempat juga p pasar malam semarak. Berjalan ja kerjanya. lagi pun bukan selalu mak miza dapat datang sini..


Ramadhan yang sangat berbeza bagi aku kali ni. Tak p sekali pun bazar ramadhan simpang 4..sempat p dekat stadium ja dgn adik hadi hari tu, tp boleh la, boleh la.


p/s : aku menanti mak aku pulak sampai sini. Menanti saat itu.

Tuesday, July 30, 2013

Demi Ayah

Aku sampai di rumah sewa. Aku baringkan tubuh aku. Entah apa yang aku fikirkan aku pun tak pasti. Otak ligat berjalan tapi tanpa matlamat. Aku cuba pejamkan mata. Tak berjaya!

Bos aku call lepas aku mesj.
"Fiza ambil lah berapa yang Fiza rasa nak guna" . Bos aku ni bagi sedikit harapan. Ada satu lagi masalah. Kenderaan. Tak da tiket ekspres waktu2 mcm ni.

Aku betul2 tak tahu nak lepaskan rasa yang bergejolak dalam diri aku skrg ni. Lepas berbuka dengan Suri. Boleh aku ajar Suri bawa moto. Cuba untuk happy, sedangkan dalam ni rasa dah macam nak meletup!

Aku tidur lps pukul 3 pagi, pukul bapa aku pun tak pasti.

Esoknya, aku kerja pagi. Mak ak call. Adik Arfah menangis. Ak tak sedap hati!
" hang awat? hang teriak pasai apa?"
" Ak sedih, hang tak boleh balik ka?"
"tangok lah ptg ni, aku balik kot."

Otak aku fikir satu cara saja. Tapi cara ni mbuatkan akku just boleh balik shri sja. Ada yang sudi bagi guna kereta. Terima kash, terima ksh byk2.

Suri sudi ikut aku, Alhamdulillah, ada yang menemani aku balik kampung. Pukul3 lbh, kami bertolak ke Hospital Serdang. Miza masih di ICU, cuma dia dh makin baik. Sekarang tgh tggu masuk wad, tapi wad penuh! Ak dh siap bawa semua kelgkpn dia utk masuk wad nnt. Ak mintak kak nurse 2 simpn, sbb ak xdpt dtg esok.

Dia nangis, sbb aku xdpt tgok dia esok.
Ak ckp, " ayh akk dh tent, akk xnk myesl d kmudian hr. Miza fhm kan". Aku cium pipi dia sebelum balik.
Ya Allah jaga dia untuk aku.

Drive dr Serdang ke Perlis, non stop and sndri. Suri blh bwa, tapi xda lesan. Pukul 1 pg kami sampai Perlis. Adik Hadi n his wife dr Kelantan terus ke Hospital Sultanah Bahiyyah, Alor Star. Pukul 2 baru diaorang sampai.

Aku sedikit gusar memikirkan hari esok.

Pukul 1 ptg, kami sampai Hospital. Tapi ayah aku xda. Dia kena CT Scan. Kami tggu sampai masa melawat hbis. Tp ayh sy belum selesai. Kami balik ke rmh mkcik dulu.

Pkul4 kami pergi lagi. Okep ayah aku ada. Waktu ni, aku sangat kagum dengan adik2 aku. MasyaAllah. Sebegini rupa diaorg jaga ayh aku. Rasa  marah, sedih dan kecewa mereka selama ni di campak ke tepi. sedaya mungkin mereka lakukan yang terbaik. Berkhidmat pada ayah. Adik Hadi mandikan dan suap mkn ayah aku.! aku macam nak menangis. Ak? Aku masih berperang dengan rasa dalam diri. Aku hanya membantu apa yang patut.

Sebelum ak balik, aku salam dan cium pipi ayah aku. Rasa hati? ak pun tertanya2 sndiri.

Kami sekeluarga, berbuka di taman Hospital. Lepas berbuka kami bertolak balik Perlis. Lepas makan nasi, aku n Suri bertolak balik Nilai. Nak tak nak, aku kena balik, esok fligt Suri pukul 11 pagi.

Sebelum bertolak, Mak Miza call aku.
Lepas bertanya khbr ayh aku. " mak cik nak baeritahu ni, Miza pun tent skrg. Dokter call mak cik tadi. Miza kena masuk ICU balik. Kena masukkan tiub balik. " Berita ni mmg btul2 buat aku sdih. Sptutnya, Fligt kami 31 Julai ni.
" Dokter cakap, mungkin tak dapat balik kg juga ni."

Ak mmg trget, balik Nilai, pg esok aku nk pergi ambil dia dr Hospital. Allah Ya Allah. malam ni aku memandu dalam keadaan,yg entah apa2. Alhamdulillah selamat sampai Nilai.

Suri dah pun bertolak balik Sabah.

Mesej masuk. "Mak cik nak beritahu Fiza ni, Flight makcik ptg ni pkul3.05."

Ya Allah, Engkau kurniakan lah yg trbaik. Ameen

Saturday, July 27, 2013

DUGAAN

Cerita ni brlaku pagi tadi, sangat pagi, lebih tepat, cerita ni berlaku time pagi masih BUTA..hehehhe

Budak kecik sakit and kejut aku pukul 3 pagi... Allahuakbar! aku xsedar. Sebb? sebelum tidur, aku minum ubat batuk, confrm lah aku hanyut.

Aku sedar time sahur. Budak kecik tengah batuk! tapi aku lambat tangkap lagi, biasa lah, baru bangun tidur. Bila dh siap mask untuk sahur, aku kejut budak kecik yang memang tak tidur and tak dapat tidur pun sebenarnya. Dia dh agak lembik dah. Tapi aku yang gila-gila ni terus kan lagi gila-gila aku. Aku bagi dia minum nescafe suam.. Dia try bagun, sedaya mungkin dia ikut ckp aku.



Ok, dia makn nasi goreng skit. Tapi tak lama, sebab lepas tu dia muntah. Aku terpaksa bagi dia ubat juga. Semua jenis ubat yang dia kena makan, aku bagi dia telan. Lepas tu, aku suruh dia minum air suam. Dia masuk bilik. macam biasa, sapukan bam dekat tapak tangan, tapak kaki, belakang and dekat dada dia. Dia nampak selesa sikit, aku selimutkan dia and solat subuh. Aku kemas rumah, time ni aku ada dngr yg lain mcm dr bilik. Alamak! budak kecik penat!dh tercungap2 dah.

aku rasa bersalah sbnrnya. Sbb aku tidur mati smlm. Dia dh tahan sakit begitu lama.

Call ambulance tapi lambat pulak datangnya, mugkin sbb hari cuti kot. Budak kecik dah pengsan. Kami angkat dia masuk ambulance. Macam biasa, terus pergi Hospital Serdang. Doa aku tak dimakbulkan pagi ni. Budak kecik masuk zon merah(zon kritikal). Kalau masuk zon ni, aku tau dah, harapan untuk dia balik dgn aku hr ni mmg sgt sgt tipis. Tapi aku positifkan minda, mana tau ada keajaiban berlaku.

Dekat luar, aku baca buku ustaz pahrol, best walaupun cerita tentang lelaki. Jujur dari hati, dari awal aku baca buku ni, aku asyik fikir ayah aku je. keejap-kejap berhenti baca sebab teringat ayah aku.

terdetik pulak tengok tepon. Ada dua miss call dari Abang Amin( abang number 2 aku). Tak sedap hati pulak aku. Abang aku ni tak pernah tepon kalau tak mustahak. Nak call balik xda krdit. Krdit advance pun dah habis!

Aku pergi solat zhor. Sebelum solat, abang aku call aku balik. Dia bagitau, ayah aku sakit. kalau sakit biasa memang dia tak bagitau lah kan. Macam biasa, aku lambat respon. otak aku ligat berfikir. Nak balik, memang rasa nak balik sangat. Tapi sekupang pun aku tak dak sekarang ni. Allah, bantulah aku.

Lepas zohor, aku masuk tengok Budak Kecik,
" Miza kena masuk wad ke nurse?"
" aah, dia masuk icu"

Dialog yang paling aku benci. tapi tu lah yang aku perlu tempuh. Aku berkira2utk bagi tahu dia atau pun tak tentang keadaan aku skrg. Ak putuskn utk xbgtau. Sbb? dia ni pantang stress, or risau terlebih, makin menjadi2 pulak asma dia nanti.

Aku dah tak dapat fikir. Badan aku macam dah xlarat, yang aku tau, aku nak balik tidoq. Kptsn apa pun, lps aku bangun nanti. Maka, pukul 2, aku ptuskan utk balik Nilai walaupn Budak Kcik ni blm masuk icu lg, tgh tggu katil kosg. Ak sedih, tapi nak buat mcm mna. Ak terpaksa. Otak serabut. macam2 dah yang lalu lalang dalam minda aku.

Tggu bs punyalah lama, sejam jugak lah. Pukul3 aku naik bs ke KTM Serdang. Ya Allah, dugaan apa lagi Ya Allah, bas meletup , tapi di belakang. Dalam hati aku, " jangan lah sampai bas ni terbakar, aku masih mahu hidup Ya Allah." Dalam letih2 tu sempat lagi berdoa macam tu. Manusia-manusia. Maka aku pn terpksa jalan ke stsyen KTM. nasin lah dekt je lg nk smpai.

Samapai Nilai, bas mini pulak xdak. Terpaksa lah aku naik teksi. Memang fully guna duit budak kecik lah. Ak call mak aku, ak mintak mak aku dul;u yang pi tengok ayah aku. tangok macam mana keadaan dia. Semoga semuanya baik Ya Allah.

Hari ni, aku buka pusa dgn Suri, dia kedai buku giant. Nasib lah. Xda mood nk beli or mask mknn hr ni.

Malamnya, baru aku call mak budak kecik, cakap dia di ICU. Allah, mugkin juga semua ni bukn dugaan, tapi balsan ats dosa2 yg lalu. Apa pun Allah lebih tahu kerana Dia Maha Mengetahui.

P/s: Semoga budak kecik and ayah aku cepat sembuh. Hidup aku sedikit tunggang langgang.

Thursday, July 18, 2013

Balik kampung oh balik kampung

Alhamdulillah, 2 Ramadhan yang lepas aku berkesempatan untuk pulang ke kampung halaman yang tercinta. Ha gitu rasanya pada kampung halaman!

Untuk tinjauan  kampung hakaman aku, boleh lah tengok video kat bawah ni. Muhammad poyo ja dapat masuk tv. Tp ok lah, femes juga kampung aku ni kan? kui3


Ada kisah best masa aku balik kampung kali ni,
Aku balik dengan Miza. Macam biasa. (^^,) Kami balik naik train. Okep, kes nak budjet, kami naik kels ekonomi lah kan. Tambang bapa? RM16 saja dr KL Sentral ke Arau. Murah kan? Aku rasa macam nak balik kampung tiap2 minggu pulak.



Pagi Jumaat, kami sampai stsyen Arau. Niat di hati, sampai ja di Arau kami nak tukar tiket, Tak mau dah naik kelas ekonomi. Sakitnya badan, macam baru lepas belasah 10 orang. (poyo ja, macam pernah belasah orang kan?)

Memandangkan penat, jadi, kami pun balik rumah naik teksi dulu. Part ni yang paling best. Tambang dari Arau ke Kampaung Sungai Bugis lagi MAHAL dari KL balik PERLIS. Memang tersangat dahsyat hidup ni. RM30. Memandangkan aku puasa dan penat, jadi malas lah nak bertekak dengan Si Pak Cik teksi tu.

Sampai rumah, rehat sat, Mak aku ajak pi nat. Sebab? Adik hadi nak makan ketupat. Dia nak makan, tapi aku lah yang nak kena cari bahannnya. wacca!

Okep!balik dari nat, aku terus tidur, agak lah letihnya.

Petang tu, pergi arau, tapi sedih. tempat tidur dah habis. Esok kena pergi sekali lagi, kalau ada gerabak tambahan, ada lah rezeki kami. Mak aku cakap, " hampa naik juga lah kelas ekonomi, meratik (berzikir) sampai pagi"

Malam tu, kami ada niat nak pi pasar malam, tapi pukul 8.30 dah sunyi, semua orang bailk pi tarawih kot. Aku pun balik rumah, balut ketupat lah. Budak Abdul Hadi tu dah teringin sangat dah. Macam lah dia tak balik raya, tapi mungkin dia tak dapat cuti raya juga.

Esoknya, kami pi tukar tiket keta api. Alhamdulillah dapat tempat tidur. Shoping raya sat. Shoping lah sgt time tak dak duit ni. kami pi rumah wa. Ain NAbila makin sihat, Aqil n Akmal makin kurus. Baru lega demam kak Ija kata. Masa balik tu, Singgah Bazar Ramadhan Stadium, Beli untuk berbuka n sahur atas train.

Sedih time!
pukul 6.30 ptg, bertolak ke arau. Kami berbuka atas train. Esok paginya, bangun dalam keadaan segar! sebab dapat tidur lena semalam. Subuh kami di KL Sentral. Lapas tu Ambik KTM ke Nilai dan terus balik rumah. Petangnya kami masuk kerja. Cewah! macam orang yang tersangat sibuk kan?

Salam Ramadhan Semua.

Wednesday, July 17, 2013

PERLIS : 2nd round

Alhamdulillah, aku ambil keputusan untuk balik kampung, walaupun banyak kerja yang tak siap lagi. Kerja Dr. Mikail yang paling memeningkan kepala aku. Banyaknya, masyaAllah.Tapi dah lama tak balik kampung, jd rindu dah makin menebal. dapat tengok muka mak sat pun jadilah kan. orang kata setakat nak melepaskan rindu, jadilah!

Aku still balik berdua dengan Miza. Walaupun bukan adik angkat aku, tapi tak da halangan utuk aku bawa dia balik kampun aku,. Mak dia pun ON je.Jadi, dekat sini tak dak isu 'kenapa aku suka bawa Miza balik kampung aku'. Jawapan paling mudah dan menyakitkan hati orang yang bertanya, " AKU PUNYA SUKA LAH". Hakikatnya, bila kita jauh dari family, kawan adalah segala-galanya. Dari logik akal orang yang matang, ingat Sarawak tu dekat ke nak balik selalu?


memandangkan malam isnin ada kuliah di Darussyifa, maka kami balik pagi selasa. Sekejap, tapi baik dari tak ada langsung kan? gambar dekat atas tu masa kami dalam bas, masih segar dengan semangat yang membara untuk balik kampung. Kerja siap tak siap, belakang cerita. Bukan senang dapat balik, jadi time ni perlu di hargai betul2.

Sampai dekat rumah dah malam dah. Jadi just dapat tidur saja lah. Time aku balik kampung, macam biasalah, depan Tv rumah aku mesti penuh dengan aku dan sepupu sepapat aku. Budak-budak ni cukup suka kalau aku balik. Mesti nak tidur dengan aku. Kira baik juga lah aku ni kan? sebab segarang-garang aku ni, masih ada orang yang sayang. Sebelum aku balik lagi, jadual cuti aku dah penuh dah. Start dari aku kerja ni, kehidupan aku berjalan mengikut jadual secara kasarnya. secara halusnya, aku memang tak dapat ikut sebijik seperti yang dijadualkan lah. still lack of discipline!

Pagi rabu, bertolak ke Sungai Petani kedah. Mak nak bawa menntu mak pi rumah Pak Ngah. Jadi secara automatiknya, aku n Miza dapat jalan-jalan cari makan. Lagi pun dah lama aku tak pi rumah pak ngah.


Ok, Si budak kecik ni dapat mandi laut pantai merdeka. Adik Muhammad lagi lah, dia pandai berenang, jadi dia pun jauh ke depan lah. Aku tak mandi lah, dah tua!

Lepas mandi manda, mak n mak ngah bagi kami makan bihun goreg yang sangat sedap! Lepas tu, menantu mak yang kecik tu lah drive balik perlis, dalam keadaan hijan lebat. Aku betul2 tak dapat nak bantu kalau kereta manual. Hancus!

Tuesday, July 16, 2013

Khalish a k a Caca

Khalisya dah besar dah, dah makin comel budak ni.
khalisya dah ada nama panggilan, caca. entah macam mana tah boleh panggil caca. 
Tapi aku still panggil khalish!hahahahha...




Khalish and her mama. mama dia dh gemuk sikit..huhuhu. muka khalish time ni sebijik muka mak dia masa kecik. tapi time ni jalah. Muka dia time lain, semua macam papa dia. boleh la.

SEKEJAP TAPI BERMAKNA

Ceritanya dah lama, tapi baru sekarang ada ruang dan peluang untuk update.
Adik beradik usim yang dah lama tak together2..
kami dapat bersama walaupun sekejap saja. Mereka masih sama seperti dulu,
dalam diam aku berterima kasih pada mereka, 
aku sangat mengharap mereka mampu memahami keadaan aku sekarang, aku tak minta personaly, tapi aku berdoa agar mereka rasa begitu.

 
ucu masih manja seperti dulu.

Tamara masih can dan jelita macam dulu. 
Nurul masih sama juga, tapi aku rasa dia makin bergaya sekarang. Cun!
wajah yang penuh ceria.


Doa aku kami akan sama-sama dapat menggengam gulungan ijizah yang sangat di dambakan. Apa pun belajar kerana Allah bukan kerana ijazah atau untuk mendapatkan pekerjaan yang bagus dengan gaji yang tinggi. Betulkan niat, insya Allah, Allah pernudahkan jalannya.

Sebelum Maghrib

Alhamdulillah,
 ini detik-detik seminggu sebelum tibanya bulan mulia yang ditunggu-tunggu kedatangnnya. 
kami tiba di darussyifa Bangi sedikit awal, jadi sempat pulak buang masa sementara menunggu  magrib.
Kami pergi naik moto,
part yang bestnya, orang yang bawa moto dan penunggang moto pakai baju sama warna,
purple dan pink, comel sangat ! pendapat aku lh..(^^,)






macam hari-hari lain, Tuan Guru Harun Din mengimamkan solat magrib dan solat hajat seterusnya memimpin bacaan yasin dan zikir sebelum  solat isyak berjemaah seterusnya kuliah.

 Suri khusyuk mengaminkan doa ustaz setelah selesai bacaan yassin dan zikir.

Anak murid yang sorang ni, kerja amik gambar je, sedikit perangai yang perlu di hijrahkan. (^^,)

KEMATIAN

Sejak balik dari perlis, asal mata terpejam saja, mesti aku bermimpi, Sesuatu yang tak senang untuk di fikirkan, mimpi aku mesti berkaitan kematian dan jodoh dalam satu mimpi. Walaupun mimpi yang berlainan, tapi masih berkonsepkan benda yang sama. Kalau mimpi jodoh saja macam best lah kan..heheh, gatal pulak. Tapi kisah-kisah tragis di sebalik jodoh tu membuatkan aku sedikit takut.

Buat masa ni, yang mampu aku fikir, mungkin Allah nak ingatkan aku untuk lebih dekat dari-Nya. Mati itu pasti!



Walau apa pun, aku sedar..mimpi untuk orang yang biasa-biasa macam aku ni mostly adalah mainan tidur semata2.
cukup lah, ringkasan ni, bln puasa xlarat nk tulis banyak2 lagi, lagi pun dah lama tak menulis, jadi ayat masih tak dapat bersambung, perkataan masih belum muncul di kotak fikiran..walaupun hakikatnya banyak yang aku nak cerita.

Sunday, June 16, 2013

Akan Datang

Tinggal bpa hr ja lg nk masuk bln puasa, ak rasa apa? Macam2 ak rsa. Seronok, teruja, sedih, semua ada. Rasa marah xda lah pulak, hehehehe

Ak harap Ramdhan kali ni lbh baik dr sblm ni. Kali ni akn posa d Nilai. Tapi rncgn utk balik umh time awl posa mcm sedih ja, sbb blh pulak tiket bas naik 30%. Bkn 3% tp 30%. Ya Allah, kalau diskaun xpa jugak, ni tak, harga naik weiiiii..memang sgt teruji, sana sini duit...$$$$$..Sabor je lah..haiyyyak!





i like this video very much , very nice graphic right?

Saturday, April 27, 2013

Sebuah Nasihat

Terlalu beharga nilai nasihat ini buat aku..


Bila mana kita ada masalah dalam perhubungan kita dengan manusia,
sebenarnya penting untuk kite recheck balik hubungan kita dengan Allah.

Sebabnya Allah yang mencampakkan rasa sayang,cinta dalam hati manusia,
Mungkin kita rasa apa yang kita buat dah cukup baik atau yang terbaik,
Sebaliknya kita lupe ape sebenarnya syarat amalan tu diterima,
Mesti adenye keikhlasan dalam hati.

Kenape kita bersahabat dengan seseorang tu,
Adakah semata-mata kerana Allah?
atau kerana terpaksa atau sbb lain...
Mungkin di situ juga Allah nak uji kita sejauh mana kita faham erti persahabatan kerana Allah. Persahabatan yang bermatlamatkan pertemuan di syurga Allah.
Memang x salah ade best friend among all of friends, tapi ukhuwah bukannya tertumpu pada seseorang je, tp dia melibatkan kelompok y besar. Kita perlu tahu, macam mane nak mengekalkan kespecialan bestfriend kite tanpa mengabaikan kawan-kawan kita yang lain. Kadang-kadang, senyuman shj sudah cukop utk gmbirakan hati kwn kita.Kadang2, ada yang harapkan lbh dri tu, nak berbual, berkongsi rasa dsbg. Mungkin kwn kite pon ade salah jgk, tp wajib bg kite untok merase bhwa kitalah y paling bersalah dlm sesuatu hal tu. Barulah boleh carik jln penyelesaian. Kalu kite rase kite xde buat salah, ataupun kite merasekan bhw salah kawan kite lnh besar dr kita, susah untok kite carik jln penyelesaian. Mgkn sampai bile2 pon x selesai.

Lagi satu,dari segi komitmen kerja berkumpulan. Mungkin kdg2, kite terlepas pndg benda ni. Hakikatnye, jangan sesekali kite anggap benda ni sbg benda kecik sdgkn di sisi Allah, kerja berkump ni pon dianggap sebagai amanah.Kite perlu jlnkan amanah kite. Jangan sampai kwn2 yang lain bertungkus lumus krn kite, biar kite y bersusah payah untuk mereka. Tapi, kalu mereka mmg ikhlas dan rela nak bantu kite, tu cerita lain. 

walaupun kite bz dgn hal kite, kite perlu bijak bahgikan mase kite, x semestinye dgn dudok semeja baru boleh buat discussion.Kite boleh fikir macam2 care2 nak contribute kpd kerja berkumpulan kite. x dinafikan, semuanya perlukan pengorbanan. lg satu, kite jugak kena ingat kwan2 y lain pon ade komitmen mrk sendiri.

Ni hanya sekadar pandangan. Y salah, boleh abaikan je.
Banyakkan berdoa krn semua perkara sbnrnya kmbali pde hubungan kita dgn Allah. Ap sebenarnya habl minallah wa habl minannaas.
Maaf ye kalau ade kate2 saye y mengguris hati akak. benda ni pon untok peringatan diri saye jgk.

TERIMA KASIH banyak2 awak

Thursday, April 04, 2013

Tanda Kasih-Nya.

Alhamdulillah,
Allah jentikkan sedikit kesakitan pada aku... Dah agak lama sakit tersebut tak datang..dah hampir lima tahun ianya berlalu..tiba-tiba dia datang, terkejut juga aku.

Sakit tu tanda kasih-Nya Dia pada hamba-Nya kan?
Alhamdulillah, Allhamdulillah juga, jika kesakitan itu untuk penghapusan dosa.

Part yang paling aku tak akan lupa, insya-Allah, time budak kecik jaga aku. Mula-mula aku cuak jugak, betul ke budak kecik  ni dah ok? betul ke dia tak ada asma pagi ni? biar betul dia sihat ni? Aku risau jugak, mana tahu, sebab rasa bersalah pada aku, budak kecik ni buat-buat sihat pulak time aku sakit.

Apa pun, terima kasih yang teramat sangat ya budak kecik. Jasamu sentiasa di kenang, insya-Allah. Layanan first kelas. Mana nak cari adik yang macam tu kan? selalu kakak yang jaga adik..Terbaik lah! bak kata nisak.

p/s : Budak kecik perlu Kuatkan semangat, Insya-Allah, dah tak lama, nanti semuanya akan BAIK,Ameen Ya Rabbal 'Alamin.

Sunday, March 31, 2013

Pengganti

Hari ni aku bukan nak cakap atau mengulas tentang lagu "teman pengganti"..tapi masih berkisar tentang pengganti juga lah. Pengganti pastinya tidak sama, Tapi dia pasti punya kelebihan tersendiri. Pasti dia punya sesuatu untuk mengisi ruang kosong yang ada kan?

Yang patah tumbuh,
Yang hilang berganti

Hari ni, genap 2 tahun pemergian nenek ana, Dan hari ni juga keluarga besar kami dikirimkan kan pengganti dari-Nya, anugerah terindah buat sepupu kesayangan aku, Dik iti dan suami, Abang Jo.

pukul 4.30 pagi tadi, dik ti lahirkan khaalishah shafiyyah secara normal di PPUM. Alhamdulillah dan terima kasih Ya Allah. 

p/s : tak sabar nak balik kampung.

Wednesday, March 20, 2013

hati~ikhlas

Segalanya terletak di hati,kan hati tu raja, mestilah segalanya bermula di situ kan?

bila terpaksa buat sesuatu yang tak di sukai? tapi tak semestinya apa yang kita tak suka buat tu tak baik untuk kita, jadi kita kena tangok lah apa benda yang kita tak suka buat tu pulak.



sebelum stress dengan benda yang kita tak suka buat tu, baik kita fikir dulu, tindakan kita tu betul ke tak, tu lagi baik kan? bukan fikir dari sudut fikiran sendiri, tapi fikir dari semua aspek, yang utama mestilah pertimbangan agama. Kalau agama kata ok, tapi kita menolak, fikir-fikir lah sebab penolakkan kita. Bukankah Allah yang Maha Kuasa. Bolahkah kita melakukan sesuatu di luar garisan undang-undang Allah?

Tenangkan diri, positifkan minda, yakini janji Allah.

p/s: kalau kita kata kita sibuk, orang lain pun sibuk jugak. Orang lain pun dapat tugasan yang sama juga. Orang lain pun ada kerja lain jugak.

Sunday, March 17, 2013

kAwAn~sAhAbAt

Sahabt,
Terima Kasih untuk semua.
untuk segala-galanya.




Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku 
Mendengar kisah pahit manis 
Hidup ku 

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku 
Kau lah yang satu 
Menjadi sahabatku 
Ku tahu ku kan selalu ada

Pada dirimu 
Dan ku harap kau juga rasa begitu 

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku 
Mendengar kisah pahit manis 


Hidup ku 
Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku 
Kau lah yang satu 
Menjadi sahabatku 
Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku 
Mendengar kisah pahit manis 
Hidup ku 

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku 
Kau lah yang satu 
Menjadi sahabatku 
Sahabatku.

Saturday, March 16, 2013

Tidur Sayang

Sweet kan tajuk aku hari ni..meh kita tengok cerita ni sweet tak?

15 Mac 2013, 3pagi
" perhatian kepada waris atau pembawa kepada pesakit _ _ _ _ _ _ _ _ _ _(budak kecik) sila datang ke zon merah dengan segera"

Aku masuk, Ya Allah, wayar berselirat lagi, wayar di hidung macam sangat sakit. Budak kecik macam sedar- tak sedar je. Bila tengok mata dia, macam dia tengah tahan sakit yang amat sangat. Pinjamkan sedikit kekuatan padanya, Ya Allah!

"Nurse, kenapa miza macam tak ok?"


Nurse tu senyum dan lembut je bercakap, mungkin sebab sifat keibuan dia tebal, nurse ni tengah mengandung..
" Miza, tak nak macam ni, jangan bergerak, ikut je misin ni. "

Aku just jadi pemerhati!Apa perasaan aku? Bila seorang kakak tengok adiknya dalam keadaan macam tu apa agaknya rasa dia? itu lah apa yang aku rasa tika itu.

"miza, tido sayang, tido" tangan dia lembut menepuk paha budak kecik. Budak kecik kembali tenang. 

Allahuakbar!
tapi hati aku sedikit terubat dengan layanan nurse tadi. Alhamdulillah, baik nurse tu.

Pukul4, budak kecik di masukkan ke ICU. "Ya Allah, sekali lagi?"Pukul 6.30 baru aku dapat tangok dia dalam ICU.


2 3 hari ni adalah juga aku belajar benda baru, aku dah tahu cuma susahnya lah aku nak aplikasikan dalam kehidupan.

"akak, charge lah hendset, susah tau kalau tak da betry."
"malas la, nanti lah."
" kalau jadi apa-apa susah nak contac. kalau miza sakit malam ni, macam mana nak bagi tau akak?"

ok,.aku balik rumah terus charge fon aku, masa dalam kelas,
mesej masuk:
"akak, miza susah nak nafas balik".

konklusinya, aku dah tak berani bagi hendset mati, penting juga untuk memastikan kelangsunggan hendset hidup 24 jam..salah satu kebaikkan teknologi terkini juga lah ni kan..


Tuesday, February 26, 2013

PERMULAAN SEMESTER 6

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT..
Sedar tak sedar, dah dua minggu semester 6 berlalu, 

Minggu pertama.

Ibu Iman dah masuk belajar, Alhamdulillah  (^^,). Yang paling penting, Alhamdulillah, hutang dah setel, dari yuran sampailah saman. Jadual hari isnin yang paling padat. Dari Nilai, Mantin dan Bangi. Dalam Nilai pun, aku round ke sana sini. Jadual padat, tapi hati bahagia. Alhamdulillah, rezeki Allah yang pelbagai. Alhamdulillah juga urusan adik-adik aku di Kolej Kediaman Desa Jati dah selesai. Terima kasih Ustaz Safwan, atas bantuan yang di hulurkan. Konklusinya, Alhamdulillah kami (nak masukkan diri sendiri juga ni) masih bersama. Hari jumaat, Yana buat kenduri doa selamat. Alhamdulillah, habis juga aku tengok makanan nya.. awal-awal tu, aku tengok macam banyak sangat..tapi akhirnya habis juga..Alkisahnya, aku tak dapat lah nak tolong sampai malam. lepas asar aku komitment lain.
Yana pulak, dah bertolak ke Makkah, (bestnya lah dapat peluang ni).
Minggu kedua

Minggu kedua baru bermula, jadi tak ada apa yang best lagi..heheheh

Alhamdulillah (^^,)

Thursday, February 14, 2013

Pengajian Darussyifa

Semuanya bermula mengikut arus. Aku tak pasti dengan keputusan aku. Bermula dengan mengahantar borang Darussyifa’ akhir tahun lepas. Aku bercakap pada diri, “ nak ke tak nak, hantar je dulu.”. 

Tiba hari interview, hati aku masih berbelah bahagi, nak pergi ke tak. Sepatutnya aku kerja hari tu. Dilema lah juga buat seketika. Akhirnya, bangun pagi, cakap dekat bos, aku nak pergi interview Darussyifa’. Keputusan muktamad. Maka kami berempat ,aku , Suri, Miza dan Ina pun pergilah Darussyifa’ di Bangi. 


Takdir Allah, kita tak tahu kan…
Ustazah yang interview aku tu, masya Allah, syadid sangat. Tapi sangat mendidik aku untuk lebih ambil berat akan solat dan bacaan al-quran. Syadid tak syadidi ustazah tu, tiga orang sahabat aku, dah siap, aku tak siap lagi, sedangkan aku orang pertama masuk interview. Dahsyat pengalaman yang satu ni. Balik interview, terus masuk kerje. Tq BOS!

Result keluar. Alhamdulillah aku dapat, walaupun tak sangka sebenarnya. Aturan Allah terlalu indah, sesuatu yang sukar kita perolehi pasti kita harginya sebaik dan semampu yang kita boleh kan? Jadi pendaftarannya 5 Januari 2013. Kami masih dalm mood exam masa ni. 

Aku dan yang lain merupakan group ke-25 anak murid Tuan Guru Dr. Harun Din. Tak sangka. Macam mimpi! Hari pendaftaran aku sakit, jadi sahabat-sahabat aku je lah yang tolong dengar taklimat untuk aku. Aku menunggu mereka di kereta dengan Nisak. Walaupun nisak tak masuk belajar sama, tapi kami still bersama, itu yang indahnya hidup bersahabat kan? Susah senang bersama. 

Alhamdulillah, Dah dua bulan belajar dengan tuan guru. Tiap-tiap hari isnin mesti tak sabar nak pergi kelas. Tiap-tiap kali tuan guru masuk ke ruang solat, semasa azan magrib berkumandang, aku mesti tersenyum. Senyum melihat seorang ulama berjalan ke hadapan menuju ke ruangan imam. Indahnya solat berimamkan seorg ulamak. 

Saat yang paling indah, masa beliau cakap, “ saya terima kamu semua sebagai pelajar saya”. Allahukbar, Alhamdulillah. 

Syukur juga pada Ilahi kerana mengurniakan kesihatan tubuh badan pada tuan guru. Alhamdulillah, beliau yang mengajar kami sendiri. Buat masa ni belum ada kelas yang digantikan dengan orang lain. Jika kumpulan sebelum ni, tuan guru kurang sihat, dan kelas digantikan dengan orang lain. Tapi kami, Alhamdulillah. Rezeki dari Allah untuk kami. 

Alhamdulillah juga, kami dapat belajar di Darussyifa’ pusat, jadi tuan gurulah yang mengajar. Jika bukan di pusat, tuan guru hanya mengajar masa pembukaan, tengah dan penutup.Terlalu banyak limpahan rezeki yang Allah berikan untuk kami, Alhamdulillah Ya Allah. Semoga kami terus di pinjamkan kekuatan untuk terus menuntut Ilmu. 

Lebih indah, bila dapat al-fatihah bersanad dari tuan guru, pelajar-pelajar sebelum ni tak dapat. Bak kata tuan guru, " nasib lah". Alhamdulillah, tuan guru teringat untuk bagi al-fatihah bersanad untuk group kami. 

Segala ujian yang melintangi jalan kami untuk belajar di darussyifa’ menyebabkan rasa menjadi pelajar darussyifa’ lebih manis, lebih nikmat dan lebih indah.Aku kuatkan semangat, cuba bawa kereta tanpa ayah aku di sisi, semata-mata untuk belajar di sini. Bila yakin dengan Allah, walau sesusah mana pun perkara itu, pasti Allah tak akan sia-siakan hamba-Nya. Allah pasti tolong ! Allah pasti buka jalan keluarnya. Ingat dan sematkan di minda dan hati! 

SEMESTER 6

Alhamdulillah , semester 5 dah tamat sebulan yang lalu.

Result pun dah keluar, macam biasa, keputusan aku biasa-biasa saja, tak ada yang gempak pun. Tapi aku still bersyukur, lulus semua subjek.kalau nak di bandingkan dengan usaha dan keputusan yang aku dapat, Allah dah bagi lebih dah. Terlalu sikit usaha aku. Ok, tutup cerita sem 5. Masa sentiasa berjalan, jadi kita perlu tengok masa depan lah kan, sejarah kita jadikan teladan dan sempadan.

InsyaAllah isnin minggu depan, kelas untuk semester 6 akan bermula. Macam tak percaya, tapi ini lah hakikatnya, dah 3 tahun rupanya aku di bumi nilai ni. Walau pun rasa tak mampu bawa kos bahasa arab ni.

Sem ni ada pertambahan, kalau masa sem 5 aku buat part time, sem ni aku ada dua kuliah yang berbeza. Semoga aku di pinjamkan sedikit kekuatan untuk bertahan sehingga akhir tahun ni..Ameen.

Apa lagi untuk sem?

Sunday, January 27, 2013

Kemalangan 25/1/13

Siapa nak sangka kan 25 Januari akan jadi tarikh keramat buat aku..Allahuakbar!!!

Jadual hari ni dah di susun sepenuh-penuhnya, sebab hari ni aku dan budak kecik cuti. Pukul 7.30 pagi, kami bertolak ke Hospital Serdang. Kami berdua je lah, memandangkan semua dah balik kampong. Kami sampai lebih kurang dalam pukul9 sebab kami sesat..huhuhuh.

Akuterlepas tol Kajang, jadi aku masuk ikut tol Serdang, jadi memang tak ingat jalan lah…Jalan yang biasa masuk pun aku still was-was, tambah lah jalan yang aku tak pernah masuk kan?

Selesai di Hospital Serdang lebih kurang dalam pukul12. Kami bertolak ke LCCT. Suri balik hari ni! Jadi kami pergi ambil dial ah..sesat sekali lagi, heheheh. Ok, malu bertanya sesat jalan, jadi aku pun tanya lah orang kawasan tu…

Alhamdulillah dah dapat pencerahan tentang Siratulmustaqim yang kami cari. Alhamdulillah, Aku dah tak berdua dengan budak kecik, Suri dah balik!

Kami balik solat di Masjid Putra Nilai. Lepas tu niat nak pergi cari makan. Sebelum tu, kami pergi Cempaka…bila hajat di cempaka tak kesampaian, kami pun balik…sampai depan Taman Awam Nilai…….



Allah, Allah, Allah, Allahuakbar!!!

Lima buah kereta kemalangan, kereta kami yang belakang sekali. Aku baru tahu, dalam undang-undang di Malaysia, kalau kemalangan yang membabitkan kereta berderetan, “KERETA YANG PALING BELAKANG SEKALI DI KIRA BERSALAH WALAU APA PUN YANG TERJADI ”.

Turun je dari kereta,

“ Awak punya pasal lah ni” Pakcik India ni cakap dekat kami. Aku agak bengkek masa ni.

Kereta depan aku, kereta proton wira putih,…Aku paling bengkek dengan kereta ni sebenarnya..entah lah, aku pun tak tahu nak cakap…yang pasti, aku turun dari kereta dalam keadaan tubuh menggigil. Aku cuba tenang untuk cari jalan penyelesaian. Aku fikir dan fikir, aku call En.Honda, memandangkan aku sewa kereta dia. Dia cakap tunggu situ sampai dia sampai situ. Aku mengikkut arahan. Memandangkan dia tak boleh sampai dengan segera, aku call budak-budak laki kelas aku.. dowang semua tak ada di Nilai, semua di luar kawasan, Allah. Aku call budak laki je lah, budak perempaun mana tahu apa kan? Aku just tak nak jadi mangsa keadaan, dan tak nak senang-senang kami di persalahkan.

 Hujan pulak turun lebat. Kami stay dalam kereta sementara menanti En.Honda. Dalam masa tu, kami usaha juga cari orang lain yang dapat bantu kami, apa lagi..ustaz-ustaz di Darusyifa lah pulak jadi sasaran kami. Ustaz Yusuf cakap, “ tak pa, jangan dengar cakap orang, benda dah nak jadi”. Sekurang-kurangnya hati ni tenang lah sikit. Sempat aku berseloroh dengan Suri dan budak kecik “kita duduk tempat orang, kalau tak susahkan orang, kita nak susahkan sapa kan?”

Masa menanti, kami selalu cakap, ADA HIKMAH disebalik kejadian ni. Itu yang kami terapkan dalam diri. Kami pasakkan betul-betul dalam hati dan jiwa sanubari.

Allahuakbar!

Kesian Suri, baru sampai dari Sabah, dah dapat ujian atau musibah aku tak pasti…Kesian juga budak kecik, perlu berhujan…aku takut dia sakit, dah banyak kali dia kena hujan minggu ni. 

Syukur Alhamdulillah, kami bertiga tak ada kecederaan fizikal, Cuma mental dan emosi lah sedikit terganggu. En. Honda sampai lebih kurang dalam pukul6. Sementara dia sampai, sempat lah tiga orang agensi insuran sampai menawarkan khidmat masyarakat mereka..huhuhuhu.

Ok, dia bawa kami pergi Balai Polis Nilai untuk buat laporan. Dalam kereta sempat dia tawarkan aku jadi PA dia, gaji boleh tahan lumayan. Dalam masa ana sangat-sangat memerlukan duit, dia tawarkan kerja dengan gaji yang agak lumayan… maka tersenarai juga dalam list “perlu difikirkan”.

Sampai balai, kami ambil number giliran, kami solat asar dulu, dah lewat sangat ni. Lepas tu baru kami buat laporan. Selesai buat laporan, kami solat magrib dulu sementara jumpa sarjan. Masuk je dalam bilik sarjan, ana cuba tenag, setenang air di kali…cewah!

Macam aku cakap tadi, walau macam mana sekali pun penerangan aku, “Aku still BERSALAH, walaupun tak salah”. Di bawah seksyen R.10 Akta Pengankutan Jalan 1987 LN166159, aku didapati bersalah kerana gagal mengawal kenderaan menyebabkan kemalangan.

“Saya cadang kan kamu terima saman saya, dan kes ni di kira selesai.” Sarjan tu senang-senang nak mintak saya mengaku salah. Macam ni ke polis?

“walaupun saya tak bersalah?”

“ langgar tetap langgar.”Sarjan tu masih tetap dengan keputusan dia.

“ ok, kita tengok, kalau betul-betul saya langgar, depan kereta saya  akan jadi sama macam kereta wira putih tu. Tapi depan ketera saya tak macam tu, di sebabkan kereta wira melanggar kere proton saga depan, kereta wira depan tu terhentak ke belakang dan saya pun terlanggar lah kereta wira, sebab tu bonet depan saya terangkat ketas bukan remuk.” Panjang penerangan aku, siap jadikan henset aku sebagai alat penerangan lagi.

“ kalau awak tak puas hati awak boleh hadir ke mahkamah pada….” Aku pun lupa bila tarikhnya. Aku trus diam untuk mencari kekuatan.

“sekolah dekat mana dik?”

“usim”

“kos apa?”

“ bahasa arab dan KEWARTAWANAN.” Sengaja ana highlight perkataan wartawan.

“ patutlah awak terang dekat orang bukan main lagi.”

“Apa implikasi saya terima saman ni?”

“ tak ada apa, kamu Cuma bayar je saman ni. Biasalah dik, walaupun saya sarjan, saya pun kena saman, 7x saya kena saman, Anak-anak saya pun kena saman juga.”( dalam hati aku, Ada aku tanya?aku tak nak tahu pun semua tu)

“ Sistem KEJARA saya?”

“ kalau adik bayar, tak ada apa pun”

“ Maksudnya, semua kereta akan tuntut insuran dengan kereta saya?”

“tak lah, keretan depan awak jelah.” ( Dalam hati aku, Alhamdulillah).

Aku redha, sebab dalam doa aku, aku pohon, “ Ya Allah, kurniakan yang terbaik untukku dan sahabat-sahabatku, jika bersalah itu yang terbaik untukku, maka bantulah hamba-Mu ini redha dengan ketentuan Mu. Tenangkan hati ku untuk menerima keputusannya. Tetap utuh lah ukhwah kami seperti utuhnya ukhwah Rasulullah dan para sahabat”.

Yang menyerabutkan otak aku satu je, DUIT a.k.a WANG. Banyak manalah bayara yang aku laburkan nanti kan?

Memandangkan jadual dah di susun, kami still perdi darusyitfa. Aku agak takut lah nak bawa kereta lagi, tapi dah aku ja yang boleh bawa, Suri belum dapat lessen, masih dalam proses. 

Bila kalau Nampak lampu merah, lampu brek, aku jadi bertambah takut, jarak aku dengan kereta depan lagi lah, jauh kot. Semua trauma, budak kecik yang paling trauma. Kesian dia. Budak kecik cakap “kalau kami boleh bawa kereta, mesti, akak trauma nak bawa kereta, sebab kami dua tak boleh bawa, akak kena kuat juga untuk bawa kereta.” Boleh tahan lah. Lepas kejadian tu naik je kereta, nak bawa kereta, aku cakap” macam tak reti pulak nak bawa kereta.”.
 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.



Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.



Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'



Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.