Pages

Ads 468x60px

Labels

Featured Posts

Saturday, August 19, 2017

Nak kawin

Tiba2 rasa nk menulis pasal nak kawin ni.

Sbb ada sahabat bercakap soalan nak kawin baru2 ni.

Kita perempuan ni, nak kawin perlukan persediaan.
Kita kena ada saving, rumah, dan kereta. Kalau xde jgak..sekurang2nya ada saving.

Ak terus hurmmmmm...berfikir dalam mengenangkan kisah ak nk kawin thn lps.

Ak xdak pong semua tu. Yillek!

Habis grad, ak target habiskn byr ptptn. Ok, jgn ckp gaji ak bsr, byr ptptn yg 1 sem ja. Tu pun ambik masa dekat setahun jgak ak nk mmbayar..sbb, bayar ikut kemampuan la der..ikut hati mmg nk bayr segedebuk..biar bebas hutang.

Org kaunter ptptn selalu ckp dkt ak," dik, sikit lagi ni, boleh langsai terus ni,"

Terus keluar lagu kalau aku kaya.

Ok, alhamdulillah capai target bayar ptptn. Tak sangka sbb terawal sikit dari target.

Celah2 tu plk, muncul perancgn nk kawin. Tiba2 je tau..jadi kau rasa ak ada saving? Ada rumah? Ada kereta? Nan hado semua tu.

Maka bermula lah ak search segala ilmu pgetahuan pasal mjlis kawin. Tunang ak xkisah sgt sbb tunang je kan..ko xpayah nk beria sgt lah..tunang je kot. Ak buat tapisan dgn acik suwi. Acik suwi tahu lah segala ke struggle lan ak dlm bab plan ni. Ko xda duit, ko nk kawin. Ni salah 1 sbb kawn aku yang dkt atas tu takut nk kawin ni. Yang ko ada usaha n tawakal yg majlis tu akan berjalan seperti di rancangkan.

Lps senarai semua, kami tapis, mana boleh buat sndiri, mana kena tempah. Kalau ikut hati nurani ak ni, ak nk buat sndiri semuanya, tapi tu lah..lps acik suwi nasihat..ak pun ikut lah, yg nk buatnya ak sorg..takut ak penat..mood terbang. Vorkeh.

Mula2 ak target, dr awal mjlis termasuk brtung..limit smpai 10k ja. Xboleh lebih. Ko kena igt..bayang 10k tu xhado lg ya. Lps tu bru list masuk jadual. Bila masuk jadual, sedaya mungkin cut apa yg patut lagi. Hantaran, baju, pelamin, apa2 ja lah..pikir yg patut..jgn over. Pelamin bagai tu igt xmau buat dh..dh kena bising plak.." kena pikir, ni mjlis sblh pmpuan, mjlis 2 fmly, org ckp apa nnt..bla..bla..bla"
Maka ada lah pelamin d hari kejadian.

Ak target beli barang hantaran sebulan 1. Tiba2 plan bertukar. Hantrn time bertung je, time kawin xpayah. Lagi la sonang kejo den. Sbb mostly barang hntrn, barang2 yg nk guna utk kawin. Baju, smpin, songkok..

Goodies ak sedia utk rombgn dr perak n kwn2 ja. Yg lain semua adik ak sponser. Alhamdulillah.

Bekas letak hantaran, ak ambik bekas hantaran adik ak jer. Reuse. Alahhh, nk letak kejap je. Xpayah nk bertema2 sgt. Seigt ak, sblh ak warna oren, sblah En.F warna hijau. Xpayah nk sedondon sgt la..asal hado.

Masa ni ada side income. Alhamdulillah. Byk mmbantu cukupkan ak punya belanja kawin.

Opsss, ada org tanya, awat nk sushkn diri? Duit hantaran kn ada. Hello datin, i lupe nk cerita, ak decide awal2 lg, "duit hantaran trpulang pihak lelaki". So ak xmnanti lagsung. Biar ak tahu sushnya nk cari duit nk kawin. Biar ak tahu hargai perkahwinan ak kelak. Sbb? Igt senang nk kawin?. Semoga dgn rsa susah ni ak jd insan lbh bersyukur.

Ok, ada je duit terus masuk smpul. Duit gaji bulanan mmg ada bhgian simpnn, side income, mmg struggle nk ckupkan target. Dalam masa yg sama..diet la. Tipu la perempuan nk kawin x diet. Takut gemoks, xmuat baju kawin...hahahahah. ini pun pulun, makan segenggam nasi. Dlm masa yg sama, jimat duit ak.

Tips ak simpan duit?
Belanja ikut badan sndiri. Target pun ikut kemampuan. Jgn target over sgt..ak target sbln sblm mjlis, ak dh setel semua bab bajet ni. Ni kerja gila jgak ni..mau xckup mcm mna?

Lg 1, sejak ak kenal dunia pekerjaan, ak dh strt manage duit guna sistem smpul. Sistem smpul mcm mna? P search google..byk tu. Nmpk simple guna sistem ni, tp percayalah, korang akan jd seorang yang manageable dlm keewangan. Korang jgn main2 bab kewgn ni, terutama yg gaji besar. Ak gaji kecik ciput ni mmg la kena manage betul2, nnt hjung bln xhado apa pun guana? Kalau gaji besar, ak tgok jgak kwn2 ak..dpt ja gaji, terus beli kereta, keluar hujung minggu..beli barang2 yg ak kira sekadar kemahuan bkn keperluan. Weh, bkn jeles weh..serius, ekonomi skrg nazak. Kalau korang boleh guna duit2 tu ke arah beli rumah or beli emas mmg ak sokong..kalau sekadar nk bersuka ria, xpayah la smpai setiap minggu. Sbln sekali dh la kot. Tapi ni pndgn ak ja lah..mata org kg. Ape2 lah...last2, duit korang, hasil titik peluh korang..ikut suka hati korang lah nk guna utk apa kn? Jgn kecam ak.

Tapi serius, sistem smpul ni boleh la buat ak makan smpai hujung bln. Alhamdulillah.

Since ak buat perancgn nk kawin, n buat bajet tu. Allah maha berkuasa, semua Allah cukupkan. Alhamdulillah 12.12.16 selesai majlis, walaupun ak xsempat tgok tetamu makan apa...hahahah. Part yang paling best, total semua dlm 8k lbh ja. Alhamdulillah. Cara org kg knduri. Makan katering rm5k. Selebihnya ak merapu beli baju kawin, pelamin, goodies n semua2 la hntaran bagai tu.

Alkisahnya, ak rsa bila dh ada niat nk kawin, insyaAllah..Allah ada utk mambantu. Lain org, lain cara nya. Tawakal, tapi jgn lupa usaha.

Thursday, July 06, 2017

Soalan Popular

Lama ni xmerapu dkt blog ni.
Mood syawal ada lg kn?

Selamat hari raya semua.
Hurmmm, lain la sikit raya tahun ni. Raya dgn En.F kn. Kena pikir balik kg sape dulu, nk beli kuih ape nk bwak balik umah mntua. Dkt sana raya mcm mna? Uishhhh, risau jgak pikir nk raya umh mak mntua ni.

Balik perlis dulu ya tahun ni. Alhamdulillah. Kurang la sikit nebes sis nk beraya. Di perlis sempat beraya smpai tgh hr, hr raya ke2 ja. Almaklum lah, ke perak plk lps ni. Perjlnn yg lbh kurang balik nilai sbnrnya. Sbb bagan datuk ni dh dekat selangor kn..rezeki la jgak dpt org jauh.

Ok ja lah raya d perlis.
Mknn utama kita kn ketupat palas+gulai dagin. Mna ada lemang bagai.

Ok, smpai perak. 12 tgh mlm dh pun. Mmg smpai2 tu, terus tidoq la.

Esoknya, mula la beraya cara org jawa. Mak ai, ramainya dtg umah. Pecah lemaks den mcm ni. Nasib bancuh air seng, kalau x..mampus ak kantoi xpndai buat air. Giliran ak n En.F jaga rmh, sbb adik2 En.F pegi raya. Ptg nanti baru giliran  kami.

Ok, time beraya ni...
Soalan femes utk En.F, " best raya di perlis?"
Ok, jwpn En.F boleh mmbahagiakan isteri. Cuma 1, " cume kalau diaorg cakap laju, xfaham, xdpt tangkap. Jd duduk mkn kuih je lah"

Uiiiiii, kesian suami ku, xfaham rupanya.

Ak pun balas la.." mcm sama ja kita ni kan?" Tp ak rsa ak lebih, kalau depa dh bawak kluaq bahasa oversi, ak mna faham 1 habuk pun. Kalau xdak yg translate..melangut ja lah kerja ak.

Raya depa, terasa sgt suasana raya d kampung. Best. Tahun dpn xnebes sgt la nk raya di perak, sbb ak pulun dok mkn mknn depa..sedap yg amat.

Lps tu? Smbung raya sakan weh, kerja atoq rmh nk beraya. Smpai hr ahad pn kmi raya lg. Bahagia sgt kn suami cuti raya smggu. Menangis la kau suami balik johor..semoga murah rezeki kami utk tinggal bersama lps ni. Ameen

Sunday, May 21, 2017

Jodoh

Uishhhh, lamo xtulis dkt sini.

Ok, mamai ka? Tiba2 tulis pasal jodoh?

Sbnrnya lama dh nk tulis,
Tp sekadar pandangn peribadi..

Dkt skolah, ada mslh pljr bercinta. Cikgu2 marah. Tp marahnya smpaikan ak rsa mcm over. Mcm menghukum.

Sbb?
"Malas la nk ambik tahu, tegur, dh tegur dh, buat jgak!"

Ui na..org tgh hangat bercinta, ko pergi ckp itu salah..mmg ko la yg salah. Org bercinta, ko rsa mcm mna?

Eh,
Semua betul,
Semua indah,
Semua sweet,
Semua wangi.

Ya, kita perlu tegur, tp jgn smpai mghukum. Benci pada kekufuran yg dia buat, jgn benci dia. Kalau benci si pembuat, sapa lah yg nk bimbing dia ke jln yg bnr?

Kalau dh xboleh bg diaorg bercinta, bg sesuatu or nasihat dlm bentuk berfikir. Tarik depa ni cintakan Allah. Bila sibuk dgn Allah, insyaAllah cinta tak halal tu pndai hilang sndiri. Mesti boleh pkir sndiri punya lah..insyaAllah.

Kdg2 depa ni rsa mcm pikir dh jauh, smpai nk kahwin..jd depa rsa depa ni serius la dlm prhbgn tu. Jd, bila kita bg pong pang pong pang..xdak la rsa bersalah dlm diri depa tu.

Kdg2 bkn depa xmkn nasihat, tp kita yg xpandai bg nasihat. Jgn tgok salah org dulu, tp akui dan betulkan salah sndiri dulu.

Macam kes hafiz hamidun kawin dgn janda cantik. Hamboih, sesedap mulut je ckp, " mmg nk la si hafiz tu, sbb bg janda cantik, cuba kalau bg janda anak 5, nak ke?" Uittt, uittt.. istighfar

Jgn sbb kita dpt suami/isteri teruna/dara, kita nk kata org lain itu ini.
Jgn sbb kita dpt suami/isteri lengkap dgn ilmu agama, kita ckp org lain dpt bala sbb dpt pasgn cetek ilmu agama.

Ingat!
Permulaan yg baik xsmestinya berakhir dgn baik kalau tidak istiqamah. Istiqamah itu mujahadah yg berpanjangan, bernoktahkan kematian.

Mana tahu,
Pertama, hafiz kawin sbb tu jodoh dia. Kena yakin tu. Jgn suka2 hati nk pertikai.
Kedua, mana tahu isteri dia jd org yg labh baik dr yg skrg..kita xtahu msa dpn..jd jdn suka2 hati nk menghakimi org.

Lupa plk,
Sbnrnya ak penah jumpa org yg benci geng2 tdung labuh, geng2 yg bajet bagus. Ak tanya sbb..dia ckp sbb, kalau tegur org mcm depa xdak salah, mcm xpenh buat silap..ayat dia biasa, nada dia cerita pun bersahaja, tp mcm trbayang betul rasa benci dia..n mmg ak igt kata2 dia smpai la ni.

Takutnya lah..mintak dijauhkan dr kita smua..ameen

Point yg ak dok merepek meraban ni,
Jgn menghakimi org,
Jgn benci org, belajar benci perbuatan dia sja.

Entah la,
Ak pn xtau nk terang mcm mna..kalau sampai apa yg ak nk ckp, alhamdulillah, kalau xsampai..mmg klemahan ak, or apa yg ak nk smpaikan mgkin tak berfaedah.

Wednesday, February 01, 2017

Sayang Rahim

2017 dh menjengah, dh masuk bln 2 dh pn hr ni. Mcm2 cerita jgak lh lps balik melaka hr tu. Benda paling bsr yg brtukar, smestinya status ak, walaupun smpai skrg ak masih xpercaya ak isteri org. Benda yg ak selalu ckp dkt suami ak, ayat ni lah, "mcm xpercaya saya dh kawin".

Ok, biarkan rsa ak tu..lama2 mesti ak percaya jgak ak dh kawin kn? Xkn la smpai bila2 ak xpercaya..drama je lbh.

Sejak 2 mnjak ni, tp sbnrnya sblm kawin lagi..ak di didik dgn 1 ilmu oleh akk2 sekerja ak. Ilmu org perempuan. Ilmu jaga rahim. Rahim org perempuan ni 1 je. Xboleh tukar2, xboleh derma2. Aset utama perempuan. Jaga baik2..dh mcm iklan plk, jaga baik2..tp betullah, kena jaga betul2.

Ak ni, suka buat itu ini sndiri. Jd ramai jgak sbnrnya yg dh tegur, jgn angkat berat2 nnt rahim jatuh. Mana lah bk sedr diri kalau xrsa benda tu penting. Masalah ak part angkat berat ni je. Kalau part pantang larang, makan makann yg baik utk rahim, ak boleh follow.

Org suruh mkn itu ini, yg jgn mkn semua ak ikut kalau ak rajin..hihihi. paham2 la kalau petua org dolu2, bahan2 sja dh brp jenis, belum lagi masuk bab kena tggu dia masak..selalunya masa utk masak ramuan2 ni lama. Ramuan apa n untuk apa, p google sndiri lah, malaih nk taip. Ikut hampa la nk amalkan apa, aslkan benda tu baik utk badan hampa. Mcm2 ada, pilih la yg trbaik utk badan hampa.

Akk2 ni selalu pesan, jaga diri, jaga badan..org perempuan kena jaga betul2 sbb nk guna lama. Kalau pantang, pantang betul2.

Ak ni kan mmg jenis yg xboleh minum air sejuk, jd alhamdulillah part pantang ais or air sejuk. Kadang2 teringin jgak ais krim..hentam jgak la. Makan pedas sgt pn xbagus sbnrnya..part ni on off, sbb ak suka pedas, tp sbnrnya kena pantang pedas.. bila rsa sihat sikit, mula la nk mkn pedas xigt dunia. Bila batuk tgh mlm, bru nk muhasabah "ak mkn apa hr ni", manusia mudah lupa! Hampeh hafizah.

Ok, nk cerita sikit lps kawin, ak ni xboleh tgok barang bersepah, dh sepakat nk kemas rmh sama2 dgn suami ak, tp apa kn daya, ak ni ketegiaq..asal ak pndang, ak geram, asal nmpk, ak rimas..lama2, ak angkat, ak susun..taraaaaaa, rumah siap d kemas. Dh siap kemas? Apa lagi, sakit la berrr..rsa nk terputus pinggang.

Ok, rileks la. Rehat lah. Mesti lega. Bangun tido. Alhamdulillah sihat. Esok sapu smpah plk. Xhabis lagi sapu dkt dapur, dh sakit lagi. Xpe, kita rehat2. Smlm rehat xckup. Mcm tu lah ak. Asal sakit ak buat rileks. Smpai la ak xtahan. Smpai ak rsa ak dh nk mati. Bru lh nk p urut. Bru lah nk p jmpa dokter. Bru lah nk sedar diri, rahim tu sgt2 brharga. Nk lasak mcm mna pn, igt kita ni perempuan.

Sedaq jgak lah ak akhirnya, walaupn dh sakit bru sedaq. Skrg ak pntang makn mcm org pantang terutama time "org perempuan".

Yg paling utama, jaga mkn n jgn angkat berat.

Sayangilah rahim anda❤.

Tuesday, November 08, 2016

Ke Melaka Kita

Jumaat (4/11/16)

Bidan terjun..
Terjun dari tingkat berapa pun ak xtahu lah.

Nisak lah ni..tiba2 kau datang riang plk..
Sepatutnya, hr sbtu tu ak jaga booth ust kamil. Maka merayu2 lah ak..mintak digantikan dgn org lain.

Nisak! Apa pasal kau lambat pinang ak?
Haram meminang pinangan org lain..

Nisak ckp baru cukup duit nk pinang ank orang..
Sengal..hahahah

Maka lps isyak hr jumaat lps, kmi pun bertolak ke melaka. Maka pkul 10 berapa minit ntah kami smpai..ha gitu.

Kira sempat tgok muzik2 separuh akhir ckit. Lps tu..adios, amigos..zzzzzz

Sabtu (5/11/16)

Bermula lah jalan-jalan cari makan.
Chaloooo bete..

Sarapan,
Roti telur + asam pedas ikan pari + kuih muih

Makan pagi
Coconut shake, kelebang
Singgah beli kuih keria.

Solat zohor d Masjid Selat Melaka.
Fuhyoooo...ramainya geng bersih. Sempat lah tempek muka dgn bedak macik geng2 bersih..semoga bersih muka sy ya makcik..

Mkn tgh hr
(walau dh lps zohor)
Condol pulut durian + laksa

Teman n tgok nisak n the geng main bowling di MiBc, Melaka International Bowling Center. Ok, jumpa atok KFC. Tan Sri Muhammad Ali Hashim.

Mkn ptg
Coconut shake Batu Berendam + Nasi Lemak. Sis rasa dh berlemak sgt dh tubuh badan sis ni.

Makan Malam
Koteow goreng + mango shake ( ini aku rsa ckit2 je..penat dh minum air manis) masa ni nisak kena serang dgn semut. Manis sgt! Trus ak ckp..balik nnt mesti ko dpt jodoh..hihihi

Ahad (6/11/16)

Selamat pagi semua.
Hari ni last episode 'sebenarnya saya isteri dia'. Akhirnya ak berjaya tgok cerita ni smpai habis. Walaupun ada terskip episod jgak sbnrnya.

Pg ni kita pecut pegi muar. Nk ziarah ayah n kakak kawan nisak. Diaorg sakit.

Sarapan
Lontong + air suam

Makan pagi
Rojak mee + air oren. Sedap ibu kawan Nisak masak.

Tengah Hari
Nasi putih + asam pedas + kupang rebus

Ok dh cukup dh..
Jom balik
Melampau betul makannya.

Challlo..

Tuesday, October 11, 2016

Rindu

Allahu rabbi,
Tiba2 igt nk buka lagu time buat krja.

Dgr2 je lah lagu ape yg kluar..

Tiba2,
Suara Tuan Guru Haron Din memecah suasana. Allah rindunya.

Terbayang dia berjalan naik tangga darussyifa utk imamkn kmi ank2 murid beliau. Trus berhenti buat krja. Sma2 ikut zkir asas ruqyah Darussyifa.

Semoga doa beliau d ameen kn para malaikat.

"Sy nk berkawan dgn anda semua hingga ke syurga"

Ameen,ameen, ameen

Monday, September 12, 2016

Aidiladha 1437H

Kebosanan pulak d mlm raya kedua ni.

Menanti penuh debar jgak sbnrnya.

Miza asma. Sejujur jujurnya..mmg ak xsuka miza asma d perlis..

Sbb?

Jauh dr hospital serdang..hospital yg selalu dia pegi. Keadaan skrg lg lah..miza dh officially stay d srwak. So, segalanya hanya hospital srwak yg tahu.

Ak plk dh 8 bln xjaga dia. Ubat yg dia allergic pn dh makin bertambah. Nab sekali je sehari. Kalau ambik lebih..nanti dia sawan.

Feeling aku skrg ni..rsa nk pegi beli tiket balik nilai sekrg jgak.

Sambil ketaq lutut menanti d luar kecemasan, ak bmesej dgn suri.. feeling2 mcm suri teman ak mcm biasa. Sabar kn ak, bg semgt. Ak mmg cuak mlm ni. Sbb miza sawan lagi.

Nyamok plk, tanpa segn silu dok curi darah ak. Hampir pkul 2 pagi, dokter perempuan, india pnggil ak.

"40 mnit sawan tanpa henti, kita trpksa intubate, bg bantuan oksigen. Jadi kita masukn dia ke icu lah ya"

Allah, icu lagi.
Intubate lagi.

Ak balik,
Golek2 dlm bilik smpai pkul brp trtidur pn al xpasti..yg pasti sedr2 je subuh.

Hari kedua Aidiladha,
Miza sawan 3x. High dose dh ubt yg di bagi.. dia d tidurkan

Aidiladha ketiga,
Miza ada sawan lagi. Tp hari ni, ubat d kurgkn. Skrg mmg brgntung pada miza 100%. Dia yg control sndiri. Sbb hasil pmeriksaan, xdpt jumpa penyebb sbnr dia sawan.

Aidiladha keempat.
InsyaAllah, ptg nnt kalau xda apa, tiub akn d buka.
Ak bwa gula2, ni wajib..utk elak dia muntah. Tp ada 1 mslh lain. Miza xnmpk. Allah.. lagi skali ak cuak.. mcm mna ni. Cerita lah dgn suri. Suri ckp gangguan tu, jgn biarkn bnda alah tu mainkn ak buat kesekian kalinya. Ok, ak tenang sikit.

Aidiladha kelima,
Dokter pakar nk jmpa. Diaorg baru tahu miza xnmpk. Bincang punya bincang. Ok, boleh balik hr ahad.

Alhamdulillah.
Pndgn miza d pg isnin ni makin jelas.
Terima kasih Allah.
Alhamdulillah.

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.



Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.



Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'



Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.