Pages

Ads 468x60px

Labels

Thursday, June 23, 2016

Kuasa Sentuhan

" Hakimi, kenapa kamu xkeluarkan buku lg?"

" Anis! Kamu ni asyik2 xbawa buku. Buku Ustazah Muiezi kamu bawak x?" bdk2 ni pntg dgr nma Ustzh Muiezi, diaorg akan jdi 'kmi dgr dan kami patuh'.

" Afiq Danish, kenapa dduk dkt dgn  banat?"

" sapa bertugas hr ni? MasyaAllah, xkn kita nk beljr dlm kls kotor mcm ni?"

Marahnya ak ptg tu. Ye lah marah bdk2 xda la mcm nk marah Pak Long blkg rmh. Suara ada tggi la jga ckit.

Dalam tgh melayan karenah ank2 syurga yg mcm2 ni, tiba tgn ak di pegang. Di usap lembut. Allah rsa nk mnangis😢

Trbg hbis perangai syaiton nirrojim yg nk melekat td tu.

Why?

"Ustzah, sy suka urut tgn ustazah"

Deep weh.

Ak berhenti bckp dgn yg lain. Ak fokuskn pd Mia, nma pnjg dia Armiya Safiyyah. Darjah 2, kematian ibu awl tahun ni.

" Mia suka urut tgn ustazah? Sblm ni Mia urut tgn sape?" Aku pasti dia penah buat bnda yg sama dkt org lain.

" Mia suka urut tgn mak, tp kn mak Mia dah xda." Ouchhhh, rsa nk plok Mia msa ni jgak. Allah kuatkn dan cekalkan hati anak kecil ni Ya Allah.

Mia ni suka buat krja sndiri, jgn ckp jgn dgn dia, she don't care! Sush sgt nk suruh dia buat krja. Make sure jgn marah dia. Kalau marah, nescaya kau tak akan d pedulikan. Ha tgok, berkuasa x anak murid ak yg sorg ni. Dia lah racun dialah juga penawarnya. 😍

Allahumma faqqihha fiddin,
Wa 'alimmha takwil.

Kalau sekali tgok, dia ada dunia dia sndiri. Xdpt nk tmbus apa yg dia pikir. kdg2 dia dtg pluk, kdg2 dia dtg bcerita itu ini. Mgkin dia rndukn arwah ibu dia. Selagi aku blh layan aku layankn je lah. Ank yatim, ank syurga ni.

Tp mmg serius, touching!
Dia pegang n usap2 tgn ak smpai hbis kls.

Sazah syg Mia.❤

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.