Pages

Ads 468x60px

Labels

Monday, June 27, 2016

Dihenyak Dunia

Alang2 dh trlajak segar ni,
Singgah la sini kejap ya.
Minum kopi secawan,
Roti telur skeping!
Haip! Toksah sembang mcm dkt kedai kopi. tak wujud pn semua tu dkt sini...hahahahah😂

Dalam 2,3,4....hr ni mmg rsa down weh. Rsa nk lari masuk hutan. Tapi takut la plk mlm2 xdak kawan..😆

Mula2 rsa mcm nk menjerit!
Lps istighfar, rsa nk menagis plak.

Nk meluah dgn manusia, ni bnda paling senang. Tapi, ya tapi..manusia jga xmmpu melakukan apa2. Hanya sekadar meluah.

Tiba2 ada la angin iman bertiup sipi2, maka ak pun teringat, "tika sujud hanya kau dan Dia, maka pintalah"

Menangis smpai lembek!
Lps menangis bru ingt lg, ini sekadar tangisan dihenyak dunia. Menangisi dosa2 yg dh berhabuk, berdebu tu tak pulak smpai mcm ni. Sedangkan air mata keinsafan, air mata taubat tu lbh beharga..masalah la ko hafizah!

Kuncinya iman d hati kan?
Hati masih dikotori palitan dosa. Maka keterikatan pada dunia sgt mengesani kehidupan seharian. "Jika hati di letakkn spnuhnya utk akhirat, kau xkan terkesan lgsg dgn dunia dan isinya!"

Allah,
Kerdilnya seorang hamba. Menafsir setiap kejadian hanya dgn sejengkal akal pinjamMu. Pasti xterjangkau.

Lps kau hbis luah dgn Allahu rabbana, kau g lah cari manusia yg mmpu dgr isi hati kau. Yg sggup dgr masalah kau. Nescaya, masa ni kau xda bnda sgt pn nk cerita. Bahagianya bila xperlu meluah isi masalah pd manusia.

Bkn xblh kongsi cerita. Tapi tapisan tu perlu!

Semoga semuanya baik2.
Semoga aku kuat!
Semoga semangat aku terus kuat!
Semoga keinginanku utk hidupkn cara hidup islam yg sbnr juga kuat!

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.