Pages

Ads 468x60px

Labels

Thursday, June 23, 2016

Doa Bulan Puasa

" bulan puasa ni kamu doa apa?"

Ak tanya Ammar, bdk drjah 6. cute, bdan chuby, pipi kemerah merahan.

" macam2 la sazah"

" ye lah mcm2, bgtau la sazah apa dia" main kasar ooo sazah ni, korek rahsia doa org.

Senyum, gelak2 dulu Ammar ni.

"Cpt la Ammar!" Tgok! Ustazah guna kuasa beto dia.

" sy doa sy blh hntr sabak( ayat hafazan baru ) setiap hari, sy pndai, sy doakan jga cikgu2 cpt kawin murah rezeki"

Alaaaaa,
Part ni deeeeeeeeeep. Ank murid doakan cikgu dia, xkisah sgt isi doa dia, cumanya bila anak murid masukn cikgu, sebut cikgu dia dlm doa dia, rsa mcm....arghhhhhh, nk menangis😢. Mcm nk ckp ustazah syg kamu.

Lps tu mula la syok nk tanya bdk2 lain plk. Diaorg doa apa?. Hampeh, kuat rahsia. Kalau bocor pon, drama melayu sgt, ulang tayang skrip yg sma.😥

Pesan ust, dkt2 nk bbuka terutamanya waktu lps asr smpai wktu bbuka, doa org brpuasa mustajab.

"Berdoalah, necaya Aku perkenankan" ni kata Allah buat kita hmba-Nya. Kalau nk mintak pon malas, xpayah la jwbnya...

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.