Pages

Ads 468x60px

Labels

Monday, July 04, 2016

TheBattleOfMenantuBalikRaya

Ramai yang bersedia nak jadi isteri, tapi tak bersedia nak jadi menantu.

Aku pernah cakap dalam satu status 2/3 bulan lepas;

Bila kau kahwin, kau bukan kahwin dengan laki tu saja, kau juga kena 'kahwin' sekali dengan ahli keluarga.

Ok, ni 10 panduan buat para menantu perempuan yang pulang berhari raya di kampung suami.

Pertama;
Benda basic, belikan buah tangan. Sebaiknya benda berupa pakaian. Kain, baju, atau tudung. Kalau kau beli untuk mak kau yang itu, kau beli jugak lah untuk mertua kau yang itu juga.

Kedua;
Tak kira lah kau pandai masak ataupun skill ko cuma biasa biasa, untuk awal awal kau ambil satu spot kat dapur. Paling baik incharge job memotong dan menyiang. Kalau kau terer masak sekali pun, kau jangan dulu take up peranan penting tu. Biar mak mertua kau hendel hal masak menu utama. Kena ingat, tu rumah dia, dia dah berpuluh tahun masak untuk hari raya, jadi kau jangan kacau air tangan masakan mak mertua tu. Dok je sebelah buat kerja potong sayur siang ikan.

Ketiga;
Untuk menantu bertudung. Balik kampung ni takkan lah kau nak usung aircond kondo kau sekali pasang kat bilik ye tak? Jadi benda panas, berkuap, kipas tak kuat, kena tidor ruang tamu atas toto, tak selesa, rambut busuk apa semua ni kau kena expect dan kau kena rileks. Biasa lah bila kumpul adik beradik ramai ramai, kena lah berpayah. Kalau asyik merungut nak selesa macam duduk kat rumah sendiri, elok kau jangan balik.

Keempat;
Mahirkan sikit hal hal busana muslimah. Benda ni berguna bila kau berborak dengan adik ipar, kakak ipar dan anak saudara remaja. Jangan semua benda ambil mudah, nanti orang bercerita pasal butik MCC, Calaqisya, trend bunga dokoh, tudung double loop apa semua tu kau nganga. Bila kau ambil tahu, senang nak berborak, masuk klik.

Kelima;
Masa hari raya, seeloknya incaj satu job yang mudah tapi sentiasa diperlukan. Contoh paling senang bancuh air dan top up bekas kuih raya. Pendek kata, kau fokus yang tu je indirectly kau dah ada satu job yang simple yet consistent. Contoh lain kau boleh kontrol sinki basuh pinggan mangkuk. Yang ni pun ok, cuma pergerakan kau terbatas lah.
Bottom line, dapatkan satu job tetap sepanjang hari raya tu.

Keenam;
Bangun awal dan terus ke dapur teman mak mertua. Ni terguna pakai pada hari raya ke dua onwards. Ingat, tak perlu pun nak sediakan sarapan pagi semua tu, kau cuma bancuh air panas, bila dah siap suruh laki kau turun dapur sarapan.

Ketujuh;
Bila kau buat satu plan melibatkan laki kau, tiba tiba laki kau bgtau yang mak dia pun ada plan lain melibatkan dia, kau kena menangkan mak mertua kau. Contoh mudah nak faham, laki kau dah janji nak bawak ko ke A, tiba tiba mak mertua kau ajak pergi B, kau beralah lah. Sebab utama, tu je masa masa mak mertua kau ada dengan anak lelaki dia, jadi bagi priority kat dia. Kau jangan tarik muka, kalau tarik muka 2 benda akan jadi:

1. Laki kau jadi serba salah
2. Mak mertua kau tahu ada somebody tak bersetuju.

Mak ni, dia tengok sekali air muka anak dia dah tahu kalau ada benda yang tak kena.

Paling selamat, in case ada small conflict macam tu, menangkan laki dan mak mertua kau. Jangan tarik muka, tu pun penting. Berhati hati.

Cara kau nak faham benda ni mudah, kau bayangkan bila kau dah jadi ibu tua nanti. Kau letakkan situasi sekarang, kau pun akan harap anak kau teman kau dan pentingkan kau masa hari raya.

Kelapan;
Jangan ada sebarang pakatan dengan siapa siapa pun kalau ada benda yang buat kau semak. Trust no one except laki kau. Ambil jalan tak berpihak. Kalau ada sorang menantu lain suka mengelat, kau jangan mulakan komplen. Biar lah biras lain nak komplen, tapi bukan kau.

Kesembilan;
Banyak bagi perhatian kat mak mertua kau. Tengok bila dia solo buat apa apa kerja, kau pergi lah berborak. Tak perlu tolong pun, just berborak sembang sembang.

Kesepuluh;
Sentiasa menangkan anak ipar duai kau. Kalau anak anak main sama sama, ada rebut rebut barang, kau masuk campur dan menangkan anak orang lain. Ipad tab suruh anak kau kongsi, atau bagi pinjam ke sepupu dia. Tunjukkan sikit toleransi tu. Pasangkan Didi and Friends suruh tengok sama sama.

Good luck!

Kau tak setuju? Aku peduli apa.

Ak kopi2 dr FB bnda alah ni..moga terdidik sikit ak ni utk kegunaan msa dpn.

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.