Pages

Ads 468x60px

Labels

Wednesday, May 18, 2016

GPS dah baik kot

Alhamdulillah,
Doa mak dimakbulkan.

Alhamdulillah GPS En.F dh xrosak, dh berfungsi dgn baik. sbb tu En.F dapat cari saya. Hahaha, sblm ni kn rosak.

Sungguh
Jodoh itu mmg rahsia Allah.  
Saat hati mula bputus asa dgn En.F sbb xtahu, En.F ni nk ke tak sbnrnya. 

Tiba2, En.F dtg, En.F ckp En.F nak. Ah sudh.. mana 1 ak nk ni? Sbb msa ni ada org lain masuk line. Part paling best, En.F maklumkn lewt sehari je. 

Impak lewt sehari tu blh tahan jgk lah.

Maka, bermula lah episod pilih memilih.

Ak tanya mak, " mak rsa yg mna? "
"Kalau ikut hati seorg ibu ni, mak kata En.F lah".

Jwpn mk xpernh berubh. Ak ja yg gelong lg. Nk yg mna? Smpai termakan lauk dr pinggan org sblh. Paroh wei!

Dh jwpn mk itu, itu je dr awal. Ak pn mcm nk ke situ, tp takut jgak nk ia kn trus. 

Ak rsa ak mcm lalang masa ni. Org kata A baik, ak bert ke A. Org kata B ok, ak bert ke B plk. Maka ak pon solat hajat&istikarh. Ak mintak tempoh berteng. Ak ni lemah kn, ak xmmpu melihat yg tersirat. Mata hati yg ditutupi debu dosa.

Alhamdulillah,
Kdg2 bukan Allah tak makbulkan doa kita, tapi Allah sedg makbulkan doa org lain buat kita, dan doa org lain itu adlh yg trbaik buat kita.
Maka, "Sy terima awk sbgai imam sy"
Ameen.

Semoga ini jodoh yg trbaik buat ak, agamaku, duniaku dan akhiratku. Ameen, ameen, ameen ya rabbal'alamin.

hati sy dh di miliki? xpayah nk dimiliki sgt, xakad lg!

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.