Pages

Ads 468x60px

Labels

Thursday, May 12, 2016

Tab Tee Laa

Alhamdulillah,
Alhamdulillah,
Alhamdulillah,

Segala puji bagi Allah..tuhan yg mnciptakan sekalian alam.

Selesai mmbaca Tab Tee Laa, krgn ustzh Fatimah Syarha dan suaminya, Dr.Farhan Hadi. Inspirasi dari kisah Nabi Yusuf dan Zulaikha.
Tab tee laa itu, ibadah sepenuh hati. 

Intipatinya,
Ibadah sepenuh hati itu adalah sebaik2 ubat buat duka lara d dunia.

Dtg lh apa jua ujian, jika tab tee laa itu ada..pasti tidak ada gusar dan sedih melewati hati. Sandaran manusia hanya pa Allah semata2.

Ada kisah cinta dua insan yg berhijrah,
Ada kisah kasih ibu dan anak,
Ada kisah 
kejujuran seorg pkerja,
kebaikan seorg sahabat,
kebesaran hati seorg pendakwah.

Semunya terangkum dlm tab tee laa.

Tips dan ilmu dipadatkan sekali dlm kisah ini.


Semoga ilmu yg disampaikan penulis d ganjari pahala.

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.