Pages

Ads 468x60px

Labels

Sunday, May 29, 2016

A+D+A+T

Adat, org mlayu mmg penuh dgn adat. Tp ak rsa adt ni merumitkn,bkn memeriahkn.

Urusan perkahwinan.
Kena merisik dulu, msa ni kena ada cincin tanda. Alhamdulillah, part ni dh haihai baibai dh.☺

Seboleh mungkin ak nk ikut syariat, sbb nk kejar redho Dia kn. Ni semua org nk kn?

Tapi dan tapi,
Tetap jga ak kena jaga hbgn kekeluargaan n kawan. Hurmmm..tak semua org faham apa yg kita nak.😢sbb xsemua org fhm adat tu bkn ibadah.

Soal pertungn, ak xleps. Rncg nya mmg nk antara fmly sja, tiba2 plan tu bertukar( baca gaya power rangers bertukr)..hahaha. Alhamdulillah, fmly ok jerrrrrr..

Maka timbul mslhnya dr sudut pndg mkcik2 kita dan kwn2..huaaaaaa😂. 

"Awat xbgtau?"
"Amboih,nk tung xajak poooooooong.." pang sekali baru tau. 

Konsep pertungn tu sndiri perlu d rahsiakn kawang2. Hadoi..klau dh pggil semua mkcik pkcik n kwn2,baik lh ak edar kad walimatulurus kn? 

Di ats ketidakjemputan itu, maka kecik lh si hati. Setrusnya akn mmbawa kpd ketidak bertegursapaan. Kn dh memutuskn silaturahim nmanya tu.

Lps bygn2 ni kluar dr awan fikirn ak, maka ak merelakn jugak adanya mjlis pertungn.

Bg yg bpegang dgn prtungn tu prlu d rhsiakn, jgn kecam sy😐 sy dh usaha. Betul!

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.