Pages

Ads 468x60px

Labels

Sunday, July 26, 2015

You Get What You Give

Tajuk ja orang putih, isinya mestilah melayu. #akuanakkampung.

sy slalu igtkn diri, you get what you give. simple words, but it's very meaningfull.

apa sja yg kita berikan pd org, kita akan dpt blik.

buktinya?
bg sedekah, tak pernah miskin.
bayar zakat tak pernah muflis.

alah, ni semua orang dah tahu la.

ok,
kita tgok dari sisi kehidapan seharian kita plk.

sy ada kwn yg tak pernah berkira dlm mmbntu. sentiasa boleh, kalau d minta prtolgn. masyaAllah, saat dia memerlukan prtolngn, org lain jd serba slh xtolg. sbb? dia baik sgt, xbkeira dlm mmbantu org. jd kwn2 yg lain cpt je nk tolg dia.

satu kisah lain,
MasyaAllah jgn kita jd mcm kwn sy yg sorg ni, mohon d jauhkan. segala urusan dia, kwn2 lain perlu penuhi dan sgt bkira utk mmenuhi atau membantu urusan orang lain.

kesan jgka pendek, mgkin tidak terasa, tp kesan jgka pnjg..kisah kedua mesti hidup dlm pyesalan. sebab tak ramai kawan. bila tak ramai kawan, xkn ramai yg dpt mmbntu!

see?

you get what you give ni xsmestinya kamu dpt apa yg kamu bg hr ni tu esok. mgkin kamu bg hr ni, 10 tahun akan dtg. mgkin hr ni kamu tengking mak kamu, 20 tahun akan dtg anak kamu tenking kamu plk.

barilah kasih syg sbyk2 nya. xrugi pn..nnt kamu akan dpt insyaAllah lg byk.

hulurkan bantuan sbyk2 nya..nnt tanpa d pinta Allah akan kirimkan bantuan.

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.