Pages

Ads 468x60px

Labels

Monday, August 15, 2016

Menguntungkan

Jadi guru kelas budak darjah 1,2&3 agak menguntungkan plak tahun ni.

Memandangkan guru2 brtugas ambik inisiatif utk bg habuan berbentuk duit. Masyuuuuuuuuuk!

Kebahagiaan😀

Bahagia la 1 bab.

Di sebalik tadbirnya..
Menagis ooooo nk membersikan kelas bdk2 ni. "Angkat kerusi letak ats meja sebelum tgglkn kelas." Sila tgok kls lps diaorg balik..mesti ada 1 2 kerusi yg xterangkat.

Anak oh anak.

"Kutip sampah sekarang, ustazah xnk tgok ada 1 smpah pn dalam kelas".

Ui na..xpandai bergerak kutip smpah. Sorang pun xbegerak.

" kenapa xkutip? Tu kan ada smpah tu" ak tunjuk smpah bawah meja diaorg.

" tu bkn smpah sy. Smpah dia"

Oi anaaaaaaaak...
Tumbuk nak?

berperang jgak lah dgn diaorg..nk bersihkn kls tu

Semoga kebersihan menjadi sebahagiaan dr diri diaorg.

0 comments:

Post a Comment

 

KATA-KATA HIKMAH PROF. DR. HAMKA

'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.



Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya.



Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'



Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.